Hoppa till huvudinnehållet

Undersköterskan Lotta, 45, blev sjuk i covid-19

Publicerad:
Den 45-åriga undersköterskan Lotta Edgren, Bengtsfors, testade sig själv för covid-19 – och fick senare ett positivt analyssvar.
Den 45-åriga undersköterskan Lotta Edgren, Bengtsfors, testade sig själv för covid-19 – och fick senare ett positivt analyssvar. Foto: Privat

Den 45-åriga undersköterskan Lotta Edgren, Bengtsfors, berättar öppet att det egentest hon gjort för covid-19 visat ett positivt provresultat. Dessutom känner hon till två kollegor som har insjuknat.

Bengtsfors kommun låter all vårdpersonal som vill göra egentester för att se om man har covid-19.

– Jag gjorde ett sådant test och fick besked dagen efter. För min del har jag haft en ganska lindrig sjukdomsbild, så jag blev lite chockad över att det verkligen var covid-19. Jag trodde inte att det fanns här i Bengtsfors, säger Lotta Edgren.

– Jag har varit hemma i tre veckor och varit sjuk i feber med ont i hals och bröst, i lungorna. Det sitter kvar lite i bröstet, men det har börjat släppa nu, fortsätter hon.

Två till som insjuknat

Lotta Edgren berättar att hon även känner till två andra kollegor i Bengtsfors som har fått positiva provresultat.

– En av dem är nu tillbaka i tjänst, medan den andra, precis som jag, fortfarande är hemma och är sjuk. Men jag vill inte gå ut och berätta vilka det är och Bengtsfors kommun följer också sekretesslagar.

Jobbar på ett boende

Lotta Edgren berättar att hon jobbar på ett boende, men vill inte berätta vilket. Men hon tror inte att det är där som hon har smittats.

– På mitt jobb har vi hela tiden väldigt bra skyddsutrustning i form av visir, munskydd, förkläde och handskar så fort vi går in och hjälper eller matar någon. Vi är skyddade från topp till tå. Boendena har också länge haft besöksförbud.

– Men efter att jag och mina två kollegor fått konstaterad smitta har alla brukare och all personal på det boende vi jobbar på testats och det är ingen av de övriga som har blivit sjuk.

48-timmarsregel

Enligt de rådande direktiven ska den som varit sjuk stanna hemma 48 timmar efter att man har blivit frisk.

– Det känns som att jag gått igenom det här nu och jag har en förhoppning om att det inte blir värre. Som det känns nu kommer jag att kunna återgå i tjänst under nästa vecka. Jag känner ingen oro för att gå tillbaka till jobbet, även om jag har svårt att tro att man blir immun bara för att man har haft det här en gång, säger Lotta Edgren.

Manar till försiktighet

Hon manar alla till försiktighet i dessa coronatider.

– Det är viktigt att folk är rädda om sig, håller avstånd till varandra och håller sig hemma om de har symptom, hur tråkigt det än är. Jag har själv inte rört mig mycket i Bengtsfors och inte varit utanför 50-skyltarna. Men visst tar det på psyket att vara hemma och vara sjuk.

Cirka 100 egentester

Ett 100-tal egentester har gjorts bland vård- och omsorgsanställda i Bengtsfors kommun.

Kommunchefen Göran Eriksson betonar vikten av att vårdpersonal gör egentester och stannar hemma vid sjukdomssymtom.
Kommunchefen Göran Eriksson betonar vikten av att vårdpersonal gör egentester och stannar hemma vid sjukdomssymtom. Foto: Conny Hultgren

– Det här är jätteviktigt eftersom vi har personal som riskerar att föra in smitta på äldreboenden och bland folk med underliggande sjukdomar. Det är också jätteviktigt att personal som har symptom stannar hemma, säger kommunchefen Göran Eriksson.

Han får medhåll av Anna Ask, enhetschef för hemsjukvården i Bengtsfors kommun.

– Vi uppmanar alla som är sjuka att stanna hemma och återgå i tjänst först 48 timmar efter att de blivit friska. Om vi får höga frånvarotal sätter vi i första hand in vikarier och i andra hand omplacerar vi befintlig personal och sådana som gått den grundläggande vårdutbildningen.

Inga sjuka brukare

Anna Ask och Göran Eriksson berättar att de inte kommenterar sjukdomsfall som rör anställda.

– Däremot kommenterar vi fall som rör brukare eller patienter och där har vi inga bekräftade fall, säger Göran Eriksson.

Anna Ask berättar att situationen ser ganska bra ut i Bengtsfors kommun.

Hemsjukvårdens enhetschef, Anna Ask (till höger), hjälper sjuksköterskan Angelica Uddén på med skyddskläder. Något som vårdpersonal är mycket noga med att använda i arbetet.
Hemsjukvårdens enhetschef, Anna Ask (till höger), hjälper sjuksköterskan Angelica Uddén på med skyddskläder. Något som vårdpersonal är mycket noga med att använda i arbetet. Foto: Conny Hultgren

– Vi har läget under kontroll och goda rutiner för hur vi ska arbeta med den här situationen.

Färgelanda kommun har också startat med att testa vårdpersonal med lindriga förkylningssymptom. Än så länge har en handfull tester genomförts, men provsvaren har inte kommit tillbaka.

Dals-Eds kommun ska inleda provtagning av vårdpersonal den här veckan.

Artikeltaggar

Anna AskBengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)CoronavirusetGöran ErikssonLotta EdgrenNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.