Styrkan med ett digitaliserat samhälle

Debatt
PUBLICERAD:
Sverige har också en annan stor fördel. Landet är det näst mest digitaliserade i EU, enligt EU-kommissionen, skriver Peter Hellgren.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Den svenska strategin har gått ut på uthållighet och eget ansvar. Den har kritiserats hårt, men när krisen är över är det en fantastisk konkurrensfördel, skriver Peter Hellgren.

Sverige står väl rustat när den värsta coronakrisen har lagt sig. Den svenska ekonomin och industrin har kortare startsträcka än många andra och Sverige är Europas näst mest digitaliserade land. Två enorma fördelar när hjulen börjar rulla igen. I dagarna expanderar vi och öppnar ett nytt kontor i Karlstad. I förlängningen kommer ett 40-tal personer anställas. Vi står redo när ekonomin vänder.

Många företag, stora som små, ligger i ruiner. Tusentals människor har mist sina jobb. Sedan början av mars har över 122 000 personer skrivit in sig som arbetslösa och 69 200 har samtidigt varslats om uppsägning i hela landet, enligt Arbetsförmedlingen. I Värmland har 946 personer varslats om uppsägning under mars och april, samtidigt har arbetslösheten i länet stigit kraftigt. Över 1 600 fler är öppet arbetslösa i länet idag jämfört med för ett år sedan.

Men, vi är inte på något sätt ensamma. I Norge har 290 000 personer blivit arbetslösa de senaste veckorna, enligt Statistisk sentralbyrå, och landet har nu den högsta arbetslöshetssiffrorna sedan kriget. Över 30 000 danskar har förlorat sina jobb och i Finland rapporterar myndigheterna att 17 600 blivit arbetslösa och permitterade.

Den svenska strategin har gått ut på uthållighet och eget ansvar. Den har kritiserats hårt, men när krisen är över är det en fantastisk konkurrensfördel. Vi har inte helt knäckt näringsliv eller ekonomi. Vi har inte helt strypt entreprenörernas möjlighet. Delar av samhället har kunnat fortsätta, inte som vanligt, men i större utsträckning än om samhället hade stängts ned helt. Vi är helt enkelt redo för livet efter krisen. Vårt nyöppnade kontor i Karlstad är bara ett av många exempel.

Sverige har också en annan stor fördel. Landet är det näst mest digitaliserade i EU, enligt EU-kommissionen. Bland annat har 77 procent av befolkningen minst grundläggande digital kompetens och 46 procent avancerade kompetens. Nästan alla svenskar använder internet regelbundet eller ofta och endast några få procent är aldrig ute på nätet. De svenska företagen tar till sig ny teknik, som molntjänster. En tredjedel av de små och medelstora företagen har nätförsäljning och 10 procent av intäkterna kommer från nätförsäljning.

Covid-19 har tvingat fram digitaliseringsframsteg över hela världen. Plattformar och appar som möjliggör både distansarbete och distansundervisning. E-handeln har exploderat och logistiklösningar har hittats. Men också nya hälsotjänster som ger människor möjlighet att få hjälp av läkare online, snabbt och smittfritt. Chatbotsen har erbjudit livsavgörande information till oroliga medborgare när sjukvården varit överbelastad.

Corona har påvisat styrkorna i ett digitaliserat samhälle. Krisen har gynnat bolag och organisationer som drivit den digitala utvecklingen i sina respektive branscher, vilket skapat dramatiska konkurrensfördelar. Denna insikt kommer medföra en fortsatt kraftig digitaliseringsvåg inom samtliga sektorer och ytterligare stärka Sveriges position på den globala marknaden. Därför vill vi finnas på plats i Karlstad.

Peter Hellgren

Vd för it-företaget Consid

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.