Hoppa till huvudinnehållet

Säkerheten först inför båtbussäsongen

Publicerad:
På onsdagen sjösattes båtarna som den 1 juni ska börja köra båtbusstrafik  igen. Dan Hedegren, vd för Karlstads sjötrafik  är med och lastar.
På onsdagen sjösattes båtarna som den 1 juni ska börja köra båtbusstrafik igen. Dan Hedegren, vd för Karlstads sjötrafik är med och lastar. Foto: Helena Karlsson

Den 1 juni börjar båtbussarna i Karlstad att trafikera älven igen.

Förra veckan fick Karlstad sjötrafik beskedet att det blir båtbusstrafik även i sommar.

Turerna blir som tidigare. Men platserna blir färre.

– Vi kommer att anpassa oss efter pandemin och hålla avstånd mellan sällskapen, säger Dan Hedegren, vd för Karlstad sjötrafik som sköter trafiken.

Skepparen kommer att skyddas av plexiglas och biljettförsäljningen sker vid en biljettmaskin.

Ändrad betalning

– Det går att betala med resekort, genom vår app och med periodkort. Vi tittar på om det ska gå att få till betalning med kontokort, säger Mathias Lindgren, trafikchef tätort på kollektivtrafiken i Region Värmland.

Linje 91 och 94 fortsätter att trafikera älven. Linje 93 går mellan Inre hamn och Lövnäs med stopp på Västra Långholmen och Jäverön.

Trafiken från Karlstad till Kristinehamn och Grums/Borgvik startar i slutet av juni och håller på i fyra till fem veckor.

– Det gäller också trafiken i Kristinehamns skärgård, säger Mathias Lindgren.

Pontus Nordman tar bort de sista resterna av maskeringstejp. I vinter har han gjort sitt examensarbete på trätekniska programmet med att renovera båten Per Persa.
Pontus Nordman tar bort de sista resterna av maskeringstejp. I vinter har han gjort sitt examensarbete på trätekniska programmet med att renovera båten Per Persa. Foto: Helena Karlsson

En av de äldre träbåtarna, Per Persa, har fått en omfattande renovering i vinter.

– Den är fin som en möbel, säger Dan Hedegren.

Karlstad sjötrafik har köpt in ytterligare tre träbåtar som behöver renoveras innan de tas i bruk.

– Vi har köpt in tre av de tidigare Solabåtarna, varav den som heter Sola 3 är en Karlstadsbyggd mahognybåt som gått i Karlstad förut, säger Dan Hedegren.

Sola 4 är en systerbåt till Stina Stursk och Anna Lek som nu går i båtbusstrafiken.

"Två man har jobbar sedan i oktober. Nu är den som en möbel", säger Dan Hedegren om Per Persa som fått en genomgripande renovering.
"Två man har jobbar sedan i oktober. Nu är den som en möbel", säger Dan Hedegren om Per Persa som fått en genomgripande renovering. Foto: Helena Karlsson

En i taget

– Vi kommer att renovera en båt i taget. Nästa sommar är förhoppningsvis en klar, säger Dan Hedegren.

Nu på fredag kommer Karlstads kommun att provåka turen för att se över vad som behöver göras.

– Vi provdyker alltid i båtbussarnas farled. Och vi ser också över alla bryggor, säger Marianne Fröding, samordnare för båt och bad på Karlstads kommun.

Strandängarna i Mariebergsskogen har fått helt ny brygga i år.

Centrumtåget avvaktar

Företaget Karlstads sightseeing kör centrumtåget. De har valt att invänta varmare väder innan de börjar köra.

– Vi vet inte riktigt än när vi kommer igång. Vi kommer att uppdatera på webben när vi vet mer, säger Maria Dahlbom från Karlstads sightseeing.

Artikeltaggar

BåtbussDan HedegrenKarlstadKarlstads kommunMaria DahlbomMarianne FrödingMathias LindgrenNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.