Hoppa till huvudinnehållet

Oscar låter husgudarna mötas på Sliperiet

Publicerad:
Oscar Magnusson är redo för sitt elfte år med Sliperiet i Borgvik. I år ligger fokus på fotografi - här står han mitt bland Anders Petersens bilder. Foto: Helena Karlsson

På lördag börjar sommaren. Då öppnar Sliperiet i Borgvik för säsongen - och ikonerna står redan på rad i utställningshallen. Oscar Magnusson har dukat upp fotokonst av internationellt erkända fotografer med rock´n roll i fokus.

– Det här är ju mina musikaliska husgudar!

Mick Jagger, Bruce Springsteen, Iggy Pop och fler rockikoner därtill finns på bild i utställningen. Oscar Magnusson konstaterar nöjt att två av hans stora intressen i livet möts precis här:

– Ett: Jag är intresserad av foto, det är den konstform jag kan mest om. Två: Jag är musiker och det här är dem jag lyssnar på, säger han.

– Den enda som saknas är George Harrison, vi får se om vi kan ordna det.

Han har valt att inte hänga varje fotografs bilder för sig, utan placerar bilderna utefter motiv istället. På så sätt får exempelvis Patti Smith och John Lennon husera ihop.

– Det är så fint. Det är två människors tankar som jag gärna lyssnar på, säger Oscar Magnusson.

Krämar på

Man kan tala om ikoner också bakom kamerorna, för det är många stora fotografnamn på listan. Nyckeln till att kunna visa just dem fanns i Halmstad, hos The Photogallery.

Frank Stefankos Springsteen-porträtt kontrasterar mot Anders Petersens bildserie.
Frank Stefankos Springsteen-porträtt kontrasterar mot Anders Petersens bildserie. Foto: Helena Karlsson

– Hon sitter på ett stall med de här ikoniska fotograferna och vi har haft ett samarbete i många år innan. Vi har pratat om att vi skulle ta ett år där vi verkligen krämar på och tar in fler och visar upp, berättar Oscar.

2020 blev just det året - och visst blev det maffigt.

– Många representerar sånt som man inte borde kunna åka ut på landet och se. Det är den kontrasten jag fortfarande tycker är så rolig. Att vi ligger i den här byn där det bor 250-300 pers och så kommer man in här och skulle kunna vara i vilken storstad som helst i världen, för det är det vi visar här. Det tycker jag är det häftiga! Den känslan finns fortfarande i år, hoppas jag, säger Oscar Magnusson, som är inne på elfte året nu med Sliperiet.

Rufft och tufft

Kontraster uppstår även mellan bilderna. Mitt i hallen finns en större samling bilder av Anders Petersen från ruffa miljöer.

– Som en kontrast till superstars-människorna med mycket yta kommer hans bilder med människor i utkanten och mer socialt utsatta människor. Samtidigt som det skitar ner gör det det så snyggt också!

Svartvita skulpturer

Förutom fotografierna visas skulpturer i storformat av Eva Hild och graffiti av Peacetu. Eva Hild var på plats under torsdagen och tycker att mötet mellan hennes verk och bilderna fungerar bra.

– Det är ju perfekt! Det är en bra kontrast med det tredimensionella. Jag jobbar i svartvitt och de flesta fotografierna här är svartvita. Jag tycker det är en jättebra kombination - och det är mycket att titta på här!

Eva Hild ställer ut stora skulpturer i keramik. Det är Sliperiet-premiär för henne i sommar.
Eva Hild ställer ut stora skulpturer i keramik. Det är Sliperiet-premiär för henne i sommar. Foto: Helena Karlsson

Oscar Magnusson är också nöjd, stolt rentav.

– Jag är jättenöjd. Jag tycker det är en jättefin utställning, så där som jag såg den framför mig eller till och med bättre! säger han.

Svåra avvägningar

Samtidigt var det inte självklart att han skulle öppna alls i sommar. Coronapandemin har gett upphov till många svåra avvägningar.

– Vi har vänt på varenda sten, vi har vänt på dem igen och igen, säger han.

Slutsatsen blev att konsthallen är rymlig och och ändå sällan haft mer än 50 personer inne samtidigt.

– Det kommer inte 50 personer på en gång. Vi är på landet! Det kommer en bil, och så kommer det en bil till. Det flödet tror vi oss om att kunna hantera.

Behöver hjälp

I restaurangen skyltar han upp så att folk inte ska sitta för tätt och viss ommöblering har skett, bland annat är butiken flyttad. När besökarna dyker upp kommer man att ha koll.

– Vi kommer att ha ögonen både där de sitter och i nacken och vi kommer att säga till om det behövs.

Unga Stones, fångade av Bent Rej, finns bland motiven på årets utställning på Sliperiet.
Unga Stones, fångade av Bent Rej, finns bland motiven på årets utställning på Sliperiet. Foto: Helena Karlsson

Oscar Magnusson tror och hoppas att besökarna kommer att hjälpa till, så att allt ska fungera.

– Vi klarar det inte utan att folk hjälper oss. Det är viktigt att folk drar sitt strå till stacken och är tålmodiga. Men är det någonting folk är fullständigt medvetna om idag så är det ju hur man ska förhålla sig till restriktionerna och man vet att man ska hålla avstånd.

Riggar scenen

Sommaren kan börja - och vem vet, innan den är slut kan musik ha uppstått.

– Vi riggar faktiskt en Sven-Ingvars-scen här, avslöjar han så där lite i förbifarten...

– Det är kul, för det är typ ingen i bandet heller som vet om! Men så här är det, vi hade väl 15 gig bokade i sommar och vi tror väl inte att det blir något kvar. Det gör att vi kan utnyttja den tiden till rep och kanske vi kan streama något. Det blir nog inga renodlade konserter, men vi kan hitta på lite saker, mest för bandets skull och kanske passa på att göra sånt som man inte hinner med annars, som att repa in lite nytt.

Artikeltaggar

BorgvikBruce SpringsteenFotograferingJohn LennonKonstMick JaggerNöje/KulturOscar MagnussonPatti SmithRockSliperietSven-IngvarsThe Rolling StonesUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.