Hoppa till huvudinnehållet

Musikal och fasadshow när operan öppnar igen

Publicerad:
Wermlandsoperans fasadshow brukar vara välbesökt och ska återkomma i år.
Wermlandsoperans fasadshow brukar vara välbesökt och ska återkomma i år. Foto: Helena Karlsson

Coronavåren 2020 blev en besvikelsens tid med mängder av inställda föreställningar, men nu planerar Wermlandsoperan för omstart.

I september ska operahuset öppna en ny säsong. På repertoaren står pianokonsert, julturné, musikal och - inte minst - fasadshow.

Egentligen skulle det i höst varit urpremiär på Hans Eks och Linus Fellboms barockindustri-opera Eurydike, men denna har som NWT tidigare berättat flyttats fram till nästa år på grund av coronapandemin.

Istället kommer nu "något hjärtevärmande och lättsamt för publiken, vilka länge varit svältfödda på socialt umgänge och sceniska framträdanden" - så presenteras utgångspunkten för den kommande säsongen i ett pressmeddelande.

Wermlandsoperan tvingades avbryta vårsäsongen och även höstens planer har ändrats.
Wermlandsoperan tvingades avbryta vårsäsongen och även höstens planer har ändrats. Foto: Håkan Strandman

På nya säsongsprogrammet står bland annat en höstshow, med sikte på start den 2 oktober.

Julvandring, fasadshow och julshow kommer också åter, mellan den 25 november och 2 oktober.

En julturné ska det också bli med manus och regi av Olof Wretling. "Löparnisses jul – en kaffeskröna" ska fara runt bland Värmlands bygdegårdar, Folkets hus med mera från mitten av november.

Redan den 12 september inleds Stora konsertserien, som denna säsong innehåller sju konserter.

Musikal i januari

På andra sidan nyåret väntar sedan musikalen "I love you, you’re perfect, now change" som ska upp på Stora scenen med premiär 14 januari.

I februari blir det opera: den 17 februari blir det premiär av enaktsoperorna Pajazzo av Leoncavallo och Gianni Schicchi av Puccini som en helaftonsföreställning.

Gemenskap i fokus

– Säsongens nyckelord är: Gemenskap. Det blir en möjlighet att återigen få samlas kring något av det finaste vi kan uppleva; musik och musikteater, som får våra sinnen att i samma ögonblick, tillsammans öppna dörren till det innersta i våra fantasier och ge oss egna och gemensamma upplevelser, säger Ole Wiggo Bang, opera- och orkesterchef i pressmeddelandet.

Tar betalt i höst

Biljetter till den kommande säsongen kan bokas från och med 26 maj - men inte betalas.

"På grund av risken att de första evenemangen i höst eventuellt kan stoppas kommer vi däremot inte ta betalt för biljetterna förrän efter semestern", meddelar operan.

För än är ju inte faran över med corona och restriktionerna. Skulle dagens regler om max 50 personer i samma lokal gälla även i höst, blir det problem. Då blir det nya omstuvningar i programmet.

Pernilla Bergland Eduard hoppas på en bra operahöst - och att pandemin lugnat sig så att 50-regeln hävs.
Pernilla Bergland Eduard hoppas på en bra operahöst - och att pandemin lugnat sig så att 50-regeln hävs. Foto: Simone Syversson

– Då går det inte. Det skulle vara musikalen då, där är det bara fyra skådespelare och tre musiker med så den kan vi spela med en publik på 40. Även julturnén går ju. Men höstshowen med Stjärnor i baren med hela orkestern på scen, det går ju inte, säger Pernilla Bergland Eduard, marknadschef, till NWT.

Hoppas på mildring

Hoppet står till att 50-regeln lyfts bort direkt efter sommaren.

– Vi har gjort en planering utifrån att det ska kosta så lite som möjligt att skjuta upp det.

Repertoaren den här hösten bygger framför allt på den fast anställda personalen. Operan kommer även att ha en scenografilösning som kan användas till tre olika produktioner, berättar Pernilla Bergland Eduard.

Till sist - hur har stämningen varit i huset under stängningstiden?

– Vi var väldigt ledsna när vi var tvungna att lägga ner musikalen Måndag hela veckan och ställa in en massa konserter. Men jag måste säga ändå att det varit ganska god stämning. Alla har varit igång och jobbat, det har gjorts videohälsningar och vi har jobbat hårt med planeringen. Det har inte varit helt nere och tyst här.

Operachefen: "En helt omöjlig situation"Wermlandsoperan ställer in allt i vår och stuvar om hösten

Artikeltaggar

KarlstadKonserterMusikalerNöje/KulturOle Wiggo BangOlof WretlingOperaPernilla Bergland EduardWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.