Kommunchefen: "Vi behöver göra om läxan"

Publicerad:
Torbjörn Falk, kommunchef i Forshaga kommun. Foto: Daniel Larsson

– Jag kan inte göra annat än läsa in ett tillitsproblem här, säger kommunchefen Torbjörn Falk efter politikernas kritik mot barn- och ungdomsförvaltningen i Forshaga kommun.

NWT har berättat om hur politikerna i barn- och ungdomsnämnden i Forshaga kommun underkänt det sparförslag som förvaltningens tjänstemän lagt.

Nämnden visar ett underskott på 6,4 miljoner kronor för 2020. Pengar som ska sparas in under året.

Alla nämndens politiker, oavsett politisk färg var eniga om att det förslag som presenterades inte höll måttet.

– Ett skämt. Det borde kunna bättre, sa Thomas Nilsson (M), andre vice ordförande i nämnden.

Brist på tillit

– Jag behöver prata med politikerna först och vill vara återhållsam. Men jag kan inte göra annat än att läsa in ett tillitsproblem, säger Torbjörn Falk.

Kommunstyrelsen har sedan tidigare beställt en extern utredning för att få en översyn på återkommande problem med att träffa rätt ekonomisk.

– Politikerna ska prioritera och för det behöver de ha ett bra underlag. Vi behöver göra om läxan. Vi har gemensamma utmaningar och frågan är inte riktigt ny, säger Torbjörn Falk.

Han framhåller att alla har varit överens om att behovet av hjälp utifrån och vill se vad konsulten kommer fram till innan han går vidare.

– Utifrån det kan vi konkretisera vad vi ska göra.

Hur ser du som chef på kritiken?

– Det finns två sidor av myntet. Jag förtroende för att förvaltningen tar fram ett bra förslag, säger Torbjörn Falk.

Två sidor

– Mycket handlar om att kommunikation mellan alla parter måste fungera bättre. Har man samma bild av läget är det lättare, säger Per Lawén (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Min upplevelse är att man jobbar så hårt man kan.

Artikeltaggar

Forshaga kommunNyheterThomas NilssonTorbjörn Falk

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare