Busch kräver öppna kort om coronastrategier

Politik | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Ebba Busch (KD) vill att statsministern öppet visar vad som styr regeringens coronastrategi inför sommaren.
Foto: Anders Wiklund/TT
Regeringen borde öppet redovisa underlag och scenarier när coronastrategin inför sommaren ska bestämmas, anser KD-ledaren Ebba Busch.
Statsministern vill ha inspel, men säger att det inte finns tid för seminarieövningar om vilken strategi som är bäst.

– När vi ser att vi har alternativ och något att ta fasta på ska de tas upp i partiledarsamtalen, sade Stefan Löfven i riksdagens frågestund när Ebba Busch frågade om coronastrategin framöver.

Efter frågestunden sade Löfven att regeringen, i dialog med Folkhälsomyndigheten, arbetar intensivt för att komma fram till förhållningsorder för medborgarnas sommar. Partiledarna ska informeras vid de återkommande veckomötena.

– Men jag tror inte att vi kommer att ha tid med några längre seminarieövningar om vilken strategi som är bäst. Nu tar vi reda på fakta, det bäst underbyggda beslutet och sedan säger vi att det är det här som gäller, sade Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) vill ha inspel från partiledarna, men inga "seminarieövningar", om den fortsatta coronastrategin.
Foto: Anders Wiklund/TT

Vilka överväganden som gjorts kan regeringen enligt honom berätta om när beslutet är fattat.

Att underlag och olika strategier och scenarier visas upp öppet, före beslut, är viktigt för att den fortsatta strategin ska ha folkligt stöd, hävdar Kristdemokraternas partiledare.

– Man måste veta vad som har legat till grund för besluten för att kunna utkräva ansvar, inte bara ställas inför fullbordat faktum, säger Ebba Busch till TT.

Då kan en öppen diskussion ske om vad som kan vänta, utifrån expertmyndigheternas bedömning.

– Annars är det ju väldigt svårt för svenska folket att förstå vad det är som gör att Sverige väljer den strategi vi har när andra länder har en annan, säger Busch.

Lars Larsson / TT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.