Vi fotbollsälskare får fan tugga i oss det här nu

Publicerad:

Det var väl Karl Marx som en gång sa att religionen är ett opium för folket.

Kan inte låta bli att tänka på den strofen när fotbollspubliken nu börjar drömma om att allt ska kunna rulla igång igen.

Jag brukar alltid dela singer-songwritern Staffan Hellstrands fina fotbollshyllning "När våren går på vallen" när det börjar närma sig diverse seriepremiärer.

I år har jag, av förklarliga orsaker, inte slängt upp den på facebook. Det har ju inte blivit någon riktig vår på vallen den här gången.

Jag älskar fotboll, det finns i min värld ingen sport som är större och inget inom idrotten som kan engagera mig så mycket.

Och även jag tillhör självfallet den stora skara som har en fruktansvärd abstinens just nu.

Jag vill se om mitt kära och tilltufsade Leeds, efter sju svåra år och en barvinter, kan återta en plats i Premier League, jag vill se hur nya Karlstad Fotboll kan hävda sig i division 1 - om 1+1 kan bli 3 eller om den gamla trista sanningen om att sammanslagningar aldrig ger någon boost får ny luft. Jag vill gå på livefotboll en lördagseftermiddag i fint väder. Jag vill se elitfotboll och jag vill se primitiv tjongfotboll i division 6.

Men vi har fortfarande ingen aning om hur det blir.

Vi närmar oss dock ett avgörande.

Till helgen återupptar Bundesliga i Tyskland verksamheten. Dock med påtagliga restriktioner ur folkhälsosynpunkt.

Mycket tyder på att de flesta ligorna i Europa följer efter.

I veckor har intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) tillsammans med klubbarna i allsvenskan och superettan samt fotbollförbundet arbetat med att få fram ett regelverk som kan matcha myndigheternas krav under rådande coronapandemi.

Det är klart att man vill igång, inte bara ur en strikt sportslig synvinkel utan naturligtvis även ur en ekonomisk sådan.

Sef:s regelverk innefattar fem viktiga punkter som berör klubbläkarens roll, hur ankomsten till arenan ska se ut, möjlighet till avskildhet, sanitära riktlinjer och transporter.

Det återstår att se om Folkhälsomyndigheten köper det här.

Jag har länge haft en känsla av att det inte kommer att bli någon svensk fotbollssäsong.

Hoppas att magkänslan är ute och cyklar. Inget kommer dock att bli sig likt.

Jag har hört att olika supportergrupper redan börjat gråta över det faktum att publikfria matcher så småningom successivt kan övergå i ett begränsat åskådarantal. Det ifrågasätts vilka som ska få se matcher och vilka som ska få stå utanför.

Detta ifrågasättande kan man säga och tycka mycket om.

Mitt råd är att det fan bara är att tugga i sig det som Sef och FHM kommer fram till på fredag.

Sedan får det väl lottas om sittplatserna i arenan.

Det här är betydligt större än så.

I min värld är det viktigare att fotbollen kan komma igång - och att detta inte bidrar till att smittan sprids ytterligare.

Artikeltaggar

ÅsikterBundesligaFolkhälsomyndighetenFotbollSportSvensk Elitfotboll

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare