Hoppa till huvudinnehållet

Tufft för Gelleråsen: "Hoppas vi överlever"

Publicerad:
Richard Göransson ser ett ovisst 2020 för Gelleråsen. Foto: Lasse Sjöberg

Oviss tävlingssäsong och avbokade företagsevent slår hårt mot Gelleråsen.

– Vi kommer få tufft vid årets slut, men jag hoppas att vi överlever i alla fall, säger banans ägare och vd Richard Göransson.

Sveriges största historiska biltävling, Velodromloppet med över 250 ekipage, är redan flyttat från juni till oktober.

– För det första är nästan alla deltagare i riskgruppen och det bygger mycket på att det är publik på plats, konstaterar Göransson.

Nästa stora evenemang på Gelleråsen arena utanför Karlskoga är SM i roadracing sista helgen i juli.

– Den har vi förhoppningar att genomföra, men troligtvis utan publik. Det beror på om vi får tävlingstillstånd från Svemo eller inte.

Allra störst är Kanonloppet med STCC den 14–15 augusti.

– Vi går ju och hoppas att vi ska kunna genomföra med någon form av publik. Jag tror inte att det kommer vara obegränsat, men med en jäkla tur har de steppat upp till 500 personer.

En idé är att dela upp publiken för att få in fler.

– Man kan ha paddock-pass (depå) och publikpass och då får man bara vara i grässlänten. Och så sätter man upp barriärer med vakter emellan.

Det krävs väl många funktionärer också?

– Ja, absolut. Så vi vet inte var vi står i Kanonloppet. Vi har sagt att vi ska ha nästa möte med alla i mitten av juni och se vad världsläget är då. Det är snabba puckar med allt.

Går det att flytta tävlingar till hösten?

– Ja, någon går att flytta men vi kan inte flytta allt. Det är därför vi inte nu vill ställa in något utan vänta i det längsta.

Kanonloppet lockar flera tusen åskådare och är en viktig inkomstkälla.

– Bara publiken är en miljon och totalt närmare två. Utan publik är det snarare att det går med förlust, men någonstans får man bidra till svensk motorsport också. Man kanske får tillbaka någon annan gång.

Stora företag ställer in

Många privatpersoner tränar på banan, men i övrigt är det bekymmersamt med verksamheten.

– På företagssidan, som är vårt dagligt största levebröd, är det mer avbokningar. Nu i maj skulle vi ha gjort tio dagar för BMW, fyra för Michelin och två för Scania. Det är stora företag som tar globala beslut oavsett land.

Att mista kunder av den digniteten är förstås kännbart.

– Vi har vidtagit lite permitteringsåtgärder med personalen och sånt eftersom vi har mindre verksamhet. Man får ta de stödpaket som finns.

Det statliga krispaketet på 500 miljoner till idrotten tror Göransson inte gör någon skillnad.

– 500 på hela Sportsverige är ingenting. Vad kan vi få, 10 000 spänn? Det är inget som räddar någon. Vi skulle behöva två miljoner och det får vi ju aldrig.

Artikeltaggar

GelleråsenMotorsportRichard GöranssonSTCC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.