Politikerna vill förändra ungas negativa attityd

Publicerad:
30 procent av killarna i Värmland väljer i dag att studera vidare efter gymnasiet. Värmlandssamverkan vill få till en attitydförändring som höjer utbildningsnivån och förbättrar synen på entreprenörskap i länet. På bilden ses ett gäng pojkar studera i en skolsal i Stockholm 1960. Foto: TT

Värmlands unga halkar efter i utbildningsnivå och behöver få en bättre syn på entreprenörskap. Det anser Värmlandssamverkan som fått regionen att ta fram en plan för att förbättra ungdomarnas attityd.

Värmlandssamverkan, bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet i Värmland, har tidigare lagt ett initiativ om en utveckling av arbetet med attityder till utbildning och entreprenörskap.

– Bakgrunden är att utbildning är en av de absolut viktigaste faktorerna för folkhälsa, livskvalitet och regional tillväxt. Fler ska ges möjlighet att studera vidare efter gymnasiet. Utbildning och entreprenörskap är en viktig framgångsfaktor, säger Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande, och fortsätter:

– Ung företagsamhet är ett jättebra sätt att väcka intresse och kunskap. Vår analys är att det handlar mycket om attityder. Attityderna påverkar vilka val vi gör. Om man befinner sig i en miljö där utbildning och entreprenörskap uppmuntras och uppfattas som bra kanske fler väljer att utbilda sig.

Finns det en dålig attityd i dag?

– Vi kan konstatera att värmlänningarna har en lägre grad av eftergymnasial utbildning jämfört med riket i övrigt. Cirka 30 procent av killarna och 50 procent av tjejerna i Värmland väljer att studera vidare efter gymnasiet. Och 2019 hade Värmland lägst entreprenörskapsnivå i landet enligt en rapport från Entreprenörskapsforum, säger Fredrik Larsson.

Under det senaste regionstyrelsemötet togs beslut om att det ska göras en kartläggning av nuläget. I slutet av året ska det finnas en konkret plan och ett långsiktigt program för att förbättra attityder och främja utbildning och entreprenörskap.

Artikeltaggar

FöretagandeFredrik LarssonRegionstyrelsenSkola och utbildningUng företagsamhetVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare