Inget riktigt lyft

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Januaripartiernas företrädare, den här gången med sällskap av EU-flaggor.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Regeringen skjuter tillsammans med sina stödpartier till ett par miljarder till det som de kallar ett äldreomsorgslyft för att utbilda personal inom äldrevården. Vällovligt men såväl otillräckligt som lite felriktat, för att inte säga ofullständigt. Och i bakgrunden mullrar Vänsterpartiet som vill ha mer.

Budgethanteringen är kortsluten när det ständigt presenteras nya stödåtgärder och olika satsningar i coronakrisens spår. Januaripartierna lägger nu 2,2 miljarder kronor på äldreomsorgen i år och nästa år. Där skall anställda erbjudas betald utbildning till undersköterskor och vårdbiträden. Staten täcker upp kostnaden för den tid den anställde är frånvarande.

Även om utbildningsnivån i äldreomsorgen borde höjas, vilket inte minst smittspridningen på många äldreboenden visat, så förefaller det lite missriktat just nu. Det är redan så att sökandet till utbildningar inom vård- och omsorgssektorn har ökat. Intresset är stort. Dessutom kommer det att bli svårt att i dagsläget, mitt i krisen, kunna avvara särskilt mycket personal om flera går och utbildar sig. Vilka skall täcka upp det bortfallet?

Satsningen riktar sig ju också enbart till de som skall utbildas, inte de som redan har blivit utbildade. Något som Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskor, syrligt påpekade. Varför kommer inga särskilda pengar sjuksköterskorna till del? Äldrevården och -omsorgen skulle annars kanske må bra av om det fanns fler sjuksköterskor där.

Den stora utmaningen ligger egentligen inte i att utbilda vårdpersonal, utan i att behålla den. Där kommer frågor om lön men kanske framför allt arbetsmiljö och arbetsvillkor in. Det är något som vård- och omsorgsgivarna måste arbeta mer långsiktigt med. Just nu är det krishantering som gäller, och då får vi utgå från det vi har. Vårdpersonalen har kämpat hela våren, och dessvärre är det långt ifrån över. Semestrar och annan ledighet är i fara.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var snabbt ute och krävde mer. 25 miljarder närmare bestämt. Om inte så hotade han att upprepa vad man gjorde i januari, när man gick ihop med Moderaterna, Kristdemokraterna och de förkättrade Sverigedemokraterna för att säkra en riksdagsmajoritet för att ge kommunerna mer pengar.

Finansminister Magdalena Andersson (S) svarade med att det inom kort kommer besked om ytterligare miljarder, men Vänstern vill ha mer konkreta uppgifter än så, annars går man vidare. De andra oppositionspartierna lär inte tveka om att de januaripartierna ännu en näsknäpp, även om 25 miljarder verkar väl generöst höftat. Visst behöver kommuner och regioner mer statligt stöd för att täcka upp sina kostnader för coronakrisen, men det handlar mer om hur de skall kunna planera på sikt.

Regeringen lär dock höra vapenskramlet och ge tillräckligt med pengar för att få Vänstern att sitta still i båten. Frågan är vilken nivå som är acceptabel för V. Redan senare under gårdagen backade man från siffran 25 miljarder.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.