Höghuset på Kasernhöjden får inga bostäder

Publicerad:
Albèr fastigheter vill bygga ett 100 meter högt 35-våningshus på Kasernhöjden. Buller gör dock att det inte blir några bostäder i huset. Foto: Illustration: Utopia

Det blir inga bostäder i det 100 meter höga höghus med 35 våningar som Albèr fastigheter planerar på Kasernhöjden.

Orsaken är att det bullernivåerna blir för höga.

– Projektet innehöll ursprungligen möjligheten till både kontor, bostäder samt hotell. Nu får vi istället jobba med en blandning av hotell samt kontor.

Det säger David Eriksson, delägare till Albèr fastigheter.

I höstas berättade NWT om den jättesatsning på 2 miljarder kronor som det Karlstadsbaserade fastighetsbolaget planerar på Kasernhöjden.

Projektet omfattar 250-300 bostäder, kontor, restauranger, butiker och ett parkeringshus och i en sista etapp ett cirka 100 meter högt spektakulärt höghus med 35 våningar.

Det är tänkt att skruva sig uppåt och planen var från början att det både skulle innehålla kontor och bostäder och kanske även en hotelldel.

Problem med buller

Men bostäderna är borta när detaljplanen går ut på granskning, den andra gången den visas upp.

– Ja, vi har valt att ta bort dem eftersom både stadsbyggnadsförvaltningen och länsstyrelsen har påpekat att det blir för höga bullervärden vid byggnadens fasad, säger David Eriksson.

Albèr fastigheter planerar en stor utbyggnad av Kasernhöjden med nya bostäder och kontor. På bilden ses delägarna David Eriksson och Filip Eriksson samt byggchefen Torbjörn Hillerström.
Albèr fastigheter planerar en stor utbyggnad av Kasernhöjden med nya bostäder och kontor. På bilden ses delägarna David Eriksson och Filip Eriksson samt byggchefen Torbjörn Hillerström. Foto: Christer WIk

Höghuset står dock inte och faller med bostäderna och Albèr fastigheter har inga planer på att skrinlägga bygget.

– Nej, vi vill få till höghuset ändå. Det är en viktig komponent i hela vår satsning på Kasernhöjden.

– Planen är nu att fylla huset med kontor och ett hotell och det är nästan bättre att inte ha några bostäder när man etablerar en hotellverksamhet.

Högst upp vill Albèr fastigheter ha en något som lockar folk.

– Där vill vi se en restaurang med skybar med utsikt över Karlstad, säger David Eriksson.

När kan höghuset bli verklighet?

– Höghuset kommer att byggas i en sista etapp så det är om några år. Det beror på marknaden och hur snabbt tidigare etapper går att genomföra.

De borttagna bostäderna i höghuset behöver inte betyda att det totala antalet nya bostäder på Kasernhöjden minskar.

– Det beror på hur vi utformar dem. Det kan ändå bli 300 som vi hade tänkt från början.

Ett antal olika nya verksamheter planerar på Kasernhöjden; bland annat bostäder, kontor, restauranger och butiker. Höghuset är tänkt att ligga längst norrut på området.
Ett antal olika nya verksamheter planerar på Kasernhöjden; bland annat bostäder, kontor, restauranger och butiker. Höghuset är tänkt att ligga längst norrut på området.

I detaljplanen har det i övrigt gjorts en del mindre förändringar vad gäller utformning av kontors- och lägenhetshus samt p-huset.

– Att bygga på höjden är alltid en utmaning, bland annat när det gäller buller, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

– Det är häftigt att Albèr fastigheter ändå väljer att gå vidare med höghuset.

– Sammantaget innebär hela projektet på Kasernhöjden ett stort tillskott av bostäder och andra verksamheter, fortsätter han.

Artikeltaggar

Albèr fastigheterBostad och byggenDavid ErikssonErik NilssonKasernhöjdenNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare