Handeln i fritt fall vid gränsen till Norge

Nyheter
PUBLICERAD:
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg säger att hon arbetar intensivt för att hitta en lösning för att gränshandeln och besöksnäringen vid den norska gränsen ska börja fungera igen efter Norges nedstängning. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Att hitta lösningar för att gränshandeln och besöksnäringen vid den norska gränsen ska komma i gång ligger högt upp på utrikeshandelsminister Anna Hallbergs agenda.
Det är viktigt att jobba intensivt så att företagen kommer på fötter igen, säger hon.

I Strömstad, Eda och Årjängs kommuner vittnar företrädare för kommunerna och företagare om hur omsättningen inom såväl gränshandel som besöksnäring drastiskt sjunkit under coronakrisen. Det har lett till permitteringar, varsel om uppsägningar och konkurser.

Nu går de och väntar spänt på besked från den norska regeringen om huruvida gränsen ska öppnas igen. Beskedet väntas komma på fredagen.

Allvarligt läge

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg är väl medveten om hur allvarligt läget är vid gränsen, där samhällen i vanliga fall är integrerade med ett fritt flöde av både människor och varor.

– Jag vill verkligen signalera att det här är en fråga som ligger högt på min agenda. Vi är nu i en unik situation och gränshandeln och besöksnäringen är hårt drabbade. Jag som nordisk samarbetsminister tar allvarligt på det här, säger Anna Hallberg.

Tillsammans med Danmark och Finland har hon hittat pragmatiska lösningar för att gränshandel och besöksnäring ska fungera.

– Det måste vi också försöka få till med Norge. Det är en hel del på gång när det gäller dialog och diskussioner. Jag hoppas också på åtgärder nu när Norge öppnar upp, säger Anna Hallberg.

Många möten

Under coronakrisen har de nordiska samarbetsministrarna en nära kontakt och håller extra möten. I förra veckan var Anna Hallberg också på ett möte dit hon var inbjuden av länsstyrelserna på båda sidan av gränsen.

– Jag söker också min norska kollega den här veckan och vi kommer att ha samtal i närtid och se hur vi kan hitta lösningar när Norge öppnar upp. Jag känner mig väldigt positiv till att vi tillsammans ska hitta lösningar som fungerar i förhållande till smittbekämpningen och så att ekonomin kan komma på fötter igen, säger Anna Hallberg.

Hon säger att hon inte kan utlova en absolut tidpunkt när samtalen kommer att leda fram till en lösning, men tycker det är bråttom.

– Vi måste försöka lösa upp knutarna så fort det går. Jag förstår hur svårt det är för företagen när de i princip inte har några bokningar och allt är stillastående.

Petronella Uebel/TT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.