Ställs resan eller arrangemanget in på grund av coronapandemin?
Då har du rätt att få pengarna tillbaka, enligt Konsumentverket.
Mängder av resor, konserter, motionslopp och liknande har ställts in efter UD:s reseavrådan och förbudet om allmänna sammankomster med fler än 50 personer.
Många drabbas – och till Konsumentverket strömmar frågorna in.
– Vi får många frågor om konsekvenserna, inte minst när det gäller resor. Vi har haft ett otroligt högt tryck på vår konsumenttjänst, säger Bosse Lång, vägledare på Hallå konsument hos Konsumentverket.
På måndagen gick myndigheten ut med ett pressmeddelande där man skriver att många företag och organisationer försöker få konsumenter att acceptera presentkort, så kallade vouchers eller löften om att ett arrangemang ska hållas vid ett senare tillfälle.
Men enligt Konsumentverket har den drabbade rätt att få pengarna tillbaka när resor och evenemang nu ställs in.
– Ett presentkort kan jag välja att acceptera – om det passar mig, säger Bosse Lång.
Detsamma gäller en framflyttad resa eller en ändrad tidpunkt för ett arrangemang.
– Ska jag åka på en kryssning på våren och blir erbjuden att åka på hösten i stället så kan det finnas många anledningar till att det inte passar vid det senare tillfället. Har jag ingått avtal om att göra det vid ett tillfälle då ska jag inte behöva acceptera annat.
Den som vill ha pengarna tillbaka ska rikta kravet mot arrangören. Om inte det lyckas kan man som konsument vända sig till Allmänna reklamationsnämnden.
Konsumentverkets ståndpunkt om rätten till pengarna tillbaka ska ses som vägledande.
– Det är tänkt som en vägledning till företag och branschen hur man ska förhålla sig, säger Bosse Lång.