Ytterligare 57 döda i covid-19 i Sverige

Vård & omsorg
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef avdelningen för mikrobiologi, Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB vid Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att totalt 3 313 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 57 personer det senaste dygnet.

– Sjukdomen sprids fortfarande aktivt och vi har ett stort antal nya fall varje dag och ett stort antal dödsfall, säger Karin Tegmark-Wisell, chef över avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, på dagens pressträff om coronaläget.

De uppdaterade siffrorna visar att totalt 27 272 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

– Trenden är sig lik. Tittar vi på de fall där provtagning är gjord ser vi en platåfas eller möjligtvis en långsam sluttning på platåfasen, säger Karin Tegmark-Wisell.

1 765 personer får eller har fått intensivvård.

– Vi har de senaste veckorna haft ungefär en sjuttioprocentig beläggning på IVA. Men läget är ansträngt. Det är viktigt att understryka, säger Emma Spak, sektionschef hälso- och sjukvård, SKR.

Folkhälsomyndigheten får frågan om hur nära Stockholm är att uppnå flockimmunitet.

– Vi vill invänta data som vi hoppas få nästa vecka innan vi gör en bedömning. Våra bedömningar har varit att vi i april-maj ligger runt 20 procents immunitet. Men det är bara bedömningar, säger Karin Tegmark-Wisell.

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att en tredjedel av Stockholmarna kan ha varit smittade den 15 maj och får frågan om den bedömningen kvarstår.

– Vi har inte hunnit lägga in de nya siffrorna i modellen men det ter sig inte orimligt, säger Tegmark-Wisell.

Texten uppdateras.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.