Misstänkt coronasmittade ska testas på plats

Publicerad:
Provtagning för coronaviruset. Foto: Ole Berg-Rusten

Under tisdagen fick Filipstads kommun ett förhandsbesked om att Region Värmland kommer att skicka ut personal till kommunen för att testa misstänkt coronasmittade personer på plats.

– Det spar tid. Eventuellt börjar man imorgon (red.anm. läs onsdag), förklarade Michael Björklund, säkerhetssamordnare i Filipstads kommun, under tisdagens presskonferens.

Även Sara Virkki Björnberg, informatör, deltog under presskonferensen på förmiddagen.

Först kom beskedet under presskonferensen att det skulle inrättas en helt ny avdelning för covid-19 patienter i kommunen. Men vid lunchtid togs sedan ett beslut om att detta inte kommer att ske, en orsak är att det krävs väldig mycket personal för en sådan avdelning.

Denna typ av avdelning har dock redan inrättats i Hällefors kommun, för att minska risken för smittspridning.

Som FT tidigare har berättat har det dock inrättats ett covid-19 team i Filipstads kommun, som bara ska besöka smittade brukare. Det teamet består av cirka 14 anställda.

Stort behov

Behovet av arbetskraft inom vården är stort. Därför kan frivilliga personer, som är anställda i kommunen, få en introduktionsutbildning för att kunna hjälpa till inom vården.

– Vi har nästan dagliga utbildningar och slussar sedan ut personalen till olika boenden. De som har ordinarie jobb i kommunen kan gå in och ta vissa pass i vården, berättade Michael Björklund.

Han riktar också en stor eloge till alla som sliter inom vården, trots att det finns en oro bland personalen för coronasmittan.

– De gör ett enormt jobb.

Han berättade också att det som en uppmuntran körs ut frukt och smörgås till alla anställda.

Enligt Michael Björklund finns det för tillfället tillgång till all skyddsutrustning som behövs inom vården.

Stöd till företag

Filipstads kommun försöker även hjälpa lokala företag under coronakrisen. Därför arbetar nu två personer med att ringa runt till alla cirka 500 företag i kommunen, bland annat för att informera om var de kan få hjälp och stöd.

Artikeltaggar

CoronavirusetFilipstadFilipstads kommunMichael BjörklundNyheterSara Virkki Björnberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare