Liberalerna i Sunne värnar demokrati även i en pandemi

Publicerad:
Vi borde vara i framkant vad gäller möjligheten till digitala möten. Varför har inte det startats i full skala i kommunen ännu, skriver Marianne Åhman. Foto: Fredrik Finnebråth

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Oavsett om det är många beslutsärenden eller ej, brådskande eller inte, så är det en demokratisk arena där alla får vara med och säga sin mening, ställa sina frågor och bli informerade, skriver Marianne Åhman.

Ett virus har satt samhället ur spel och allt är annorlunda och oförutsägbart. Vi människor blir oroliga och känner att vi ramlar ur våra sammanhang. Det är nu som våra demokratiska system måste fungera med öppenhet, information och kommunikation. Allt detta för att förhindra att rykten och osanningar sprids och att våra hjärnor skapar sina egna verklighetsbilder, som ibland inte är de rätta.

Liberalism betyder frihet och kanske det är just därför vi liberaler är angelägna om att demokratin alltid ska fungera, också i kristider.

Sunnes politiska ledning, Socialdemokraterna och Centern, har valt att ställa in kommunstyrelse och kommunfullmäktigemöte i maj. Skälet är ”Risken för smittspridning och då det inte finns några brådskande ärenden”. Självklart ska vi respektera de regler som Folkhälsomyndigheten ger och inte riskera att smittan sprids, men Sunne är en av de kommuner i Värmland som kommit längst med fiberutbyggnad. Vi borde vara i framkant vad gäller möjligheten till digitala möten. Varför har inte det startats i full skala i kommunen ännu? Region Värmland har haft digitala möten i snart två månader.

Så skriver du en debattartikel

Fullmäktige är den arena där alla partier är representerade, det är kommunens högsta politiska organ. Allmänheten får inte stängas ute och vi har radiosändning via Radio Fryksdalen, som många lyssnar på. Oavsett om det är många beslutsärenden eller ej, brådskande eller inte, så är det en demokratisk arena där alla får vara med och säga sin mening, ställa sina frågor och bli informerade. Hur påverkar pandemin kommunens ekonomi? Hur kommer våra verksamheter att påverkas? Hur klarar sig företagarna i Sunne? Vad gör kommunen för att hjälpa och vad kan vi göra mer? Frågorna är många och svaren har vi knappast idag, men vi måste få diskutera situationen.

Vi vet att vi Liberalerna i Sunne inte tillhör majoriteten men vi vill vara delaktiga och vi vill kunna svara, så gott det går, på frågor som våra medlemmar och väljare ställer. Vi vill inte sitta i en vrå och vänta tills pandemin är över och då kliva ut och se vad som hänt och säga "Jaha, var det så vårt Sunne blev!"

Nej, starta upp det vardagliga politiska arbetet och svara på hur coronapandemin slår mot vår kommun och låt oss vara med och engagera oss i hur vi ska få Sunne att blomstra igen. Det är det vi tror på och vill jobba för, ett levande Sunne.

Marianne Åhman

Ordförande, Liberalerna i Sunne

Artikeltaggar

CenterpartietCoronavirusetDebattDemokratiLiberalernaMarianne ÅhmanRadio FryksdalenRegion VärmlandSocialdemokraternaSunne kommun

Läs vidare