Hoppa till huvudinnehållet

Brokigt när anställda ställer ut i Spisrummet

Publicerad:
Verk av skilda slag visas när regionens anställda fyller väggarna i Spisrummet. Målningen närmast kameran har Ann-Charlotte Hedenskog gjort.
Verk av skilda slag visas när regionens anställda fyller väggarna i Spisrummet. Målningen närmast kameran har Ann-Charlotte Hedenskog gjort. Foto: Lena Richardson

Till vardags arbetar de med tandvård, administration, sterilteknik, kulturutveckling och arkiv med mycket mera. Nu lyfts ett 30-tal anställda inom Region Värmland fram i en helt annat roll.

I konsthallen Spisrummet på Centralsjukhuset i Karlstad samlas verk som skapats av anställda och resultatet är minst sagt omväxlande.

– Det är en unik utställning, säger en glad Maria Andrén när hon ger NWT en förhandstitt i utställningshallen.

Mellan 70 och 80 verk lämnades in och alla fick vara med. Enda kravet var att verken skulle gå att hänga upp på väggen.

"En utmaning"

Tillsammans utgör bilderna en av de mest omfattande utställningar som Spisrummet någonsin härbärgerat.

– Visst är det lite av en utmaning att hänga så många, men det är också väldigt kul, säger Maria Andrén, som är ansvarig på regionens konstenhet.

Maria Andrén har haft spännande dagar när konstverken lämnats in.
Maria Andrén har haft spännande dagar när konstverken lämnats in. Foto: Lena Richardson

Hon tycker att det var roligt redan när de anställda kom med sina verk.

– Det var alltifrån de som med van hand kommer och langar över sina verk, till att någon kom och sa "jag har aldrig visat för någon att jag målar". Och allt där emellan!

Är det något som förvånat dig när folk kommit och lämnat in?

– Nej! Jag tror att vi var ganska förberedda på att det skulle komma en salig blandning av allting, säger hon.

Men har du hittat dolda talanger?

– Det är inte så jag har sett på det här. Vi värderar inte, vi har inte gjort något urval. Och ett konstnärskap handlar om så mycket mer än kvalitet på en enstaka bild!

En fin brokighet

Ett är säkert: det blev verkligen en salig blandning. Här finns verk skapade i textil, måleri - akvarell och akryl, tryck, teckningar, fotografi. Yrkesverksamma konstnärer har lämnat in verk, men också rena hobbymålare.

– Brokigheten är en del av värdet i den här utställningen. Brokigheten är väl oftast en del av värdet också av en personalgrupp eller på en arbetsplats. Kanske kan man lära sig något här om sin gamla kollega eller om sin nya undersköterska - att man kan få se andra sidor av varandra. Det tycker jag är fint.

 • "Slips och knytblus" av Maria Söderqvist. Verk i textil.
  "Slips och knytblus" av Maria Söderqvist. Verk i textil. Foto: Lena Richardson
 • Elisabeth Rapp har skapat det här verket.
  Elisabeth Rapp har skapat det här verket. Foto: Lena Richardson
 • Tändstickstavla av Mile Wulff.
  Tändstickstavla av Mile Wulff. Foto: Lena Richardson
 • Många olika tekniker och stilar är representerade på utställningen.
  Många olika tekniker och stilar är representerade på utställningen. Foto: Lena Richardson

Vållade debatt

När NWT för en tid sedan skrev om utställningen som var på gång, reagerade några yrkesverksamma konstnärer. Debatt uppstod om att regionen visar verk av amatörer.

Maria Andrén blev varken rädd eller förvånad över synpunkterna.

– Vi är vana vid det. Det ställs alltid frågor kring konsten och vår verksamhet, säger hon. Det är spännande att det kommer in frågor och åsikter.

Hon framhåller att den aktuella utställningen inte innebär något avsteg från regionens riktlinjer för exempelvis konstinköp.

– Så som vi tänkt kring den här utställningen är det en unik utställning, som på flera sätt går vid sidan av vår vanliga verksamhet. Att vi gör den här utställningen innebär inte att vi tummar på de riktlinjer vi har i de offentliga lokalerna. Det här rummet är lite av en fristad, där vi får pröva olika grejer. Det här är verkligen ett experiment! Vi tänkte att det här vill vi prova, säger Maria Andrén.

En andningpaus

Utställningen blir annorlunda också på grund av att coronapandemin slagit till. Bara anställda och patienter med kallelser till undersökningar av olika slag släpps in på sjukhuset och därmed kommer inte alla att kunna se utställningen.

Joel ser till att tavlorna hamnar i våg.
Joel ser till att tavlorna hamnar i våg. Foto: Lena Richardson

På andra sätt kan det dock vara ett litet plus, att utställningen råkade hamnade i coronatiden.

– Coronaläget fanns ju inte då när vi bestämde att ha utställningen, men så här i efterhand kan man också se att det blev en ganska fin timing - att vi får lyfta personalen och att det på personalens sjukhus - som det ju också är - för en stund får handla om något annat. Det blir en andningspaus också för många som jobbar under väldigt pressade förhållanden just nu.

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadKarlstadKonstNöje/KulturRegion VärmlandUtställningarVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.