Varför ska vandraren flytta på sig?

Publicerad:
Insändarskribenten har synpunkter på samspelet mellan vandrare och cyklister i naturreservat. Personen på bilden har ingen koppling till insändaren, men den är tagen på Brattforsheden.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I dagens stressiga samhälle är det viktigt att hitta ett sätt där man kan koppla av och hämta nya krafter. En del kanske läser en god bok eller lyssnar på musik, medan andra föredrar en cykeltur eller skogspromenad. Det viktigaste är att den aktivitet personen valt ger henne/honom ett välbefinnande.

Tyvärr, verkar det som stressen följer med oss även på den valda aktiviteten, allt skall gå snabbt. Alla skall fram först, inte vänta och släppa fram någon annan. Vart tog vänligheten och omtanken vägen?

Jag har läst några insändare (skrivna av signaturerna ”Skogsluffarna” respektive ”Skogsvila – självklart för alla”) angående Brattforshedens naturvårdsområde, dessa har berört mig både positivt och negativt.

På Länsstyrelsen Värmlands sida om Brattforsheden kan man läsa att: ” Området ingår i EU:s nätverk av värdefull natur, Natura 2000.”

Vidare nämns att det finns fyra naturreservat inom Brattforshedens naturvårdsområde, ett av dessa är Kittelfältet.

Detta innebär att vi som besöker naturvårdsområdet och dess reservat skall värna både djur och natur.

”Skogsluffarna” skriver i sin/-a insändare om cyklisters framfart på Kittelfältets vandringsleder.

Enligt signaturen ”Skogsvila- självklart för alla” är det bara att ”hoppa av stigen för några sekunder” om den/de som går på stigen blir ”upphunnen av ett gäng cyklister /---/ ofta blir man bemött med hej och tack” Dessutom ställer personen följande fråga: ”Vem säger att det endast är vandringsleder eller endast cykelleder?”

När det gäller den senare signaturens insändare undrar jag:

Varför är det vandraren som skall flytta på sig?

Varför ”ett gäng cyklister” i ett naturreservat?

Jag trodde att man gav sig ut i naturen för att hämta krafter och må bra, inte stressa varken sig själv eller andra.

Om jag har uppfattat det hela rätt är cyklisterna där för att träna, d.v.s. pressa tiden och nå bättre resultat.

Den som vandrar gör det för att njuta av naturen och ta det lugnt, gå i sin egen takt. Vi befinner oss i ett rekreationsområde eller hur? Vi bör visa varandra hänsyn, det innebär att även cyklisterna kan hoppa av sin cykel och lämna plats för den som promenerar.

Signaturen ”Skogsvila – självklart för alla” undrar vem som avgör om det är vandrings- eller cykelled.

Informationstavla!
Informationstavla!

När det gäller Kittelfältet finns det flera informationstavlor om området bland annat på södra parkeringen, där kan man läsa om naturvårdsområdets olika vandringsleder.

När det gäller cykling i terräng kanske kommunerna, tillsammans eller var för sig, hitta ett bra område för de som utövar den sporten?

Lugn och ro

Artikeltaggar

BrattforshedenInsändareNaturreservat

Läs vidare