Hoppa till huvudinnehållet

Tillförordnade direktören: "Vi kommer att få hantera en vårdskuld"

Publicerad:
"Den som är sjuk ska söka vård som vanligt", säger Lena Gjevert, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, på bilden på väg till en presskonferens.
"Den som är sjuk ska söka vård som vanligt", säger Lena Gjevert, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, på bilden på väg till en presskonferens. Foto: Lisa Olaison

– Vi kommer att få hantera en vårdskuld framöver.

Det säger tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert i en kommentar om hur coronapandemin påverkar den värmländska vården.

Enligt ett underlag till hälso- och sjukvårdsnämnden är 70 procent av vårdproduktionen reducerad nu.

Vad betyder det att 70 procent av vårdkapaciteten är reducerad?

– Det är fortfarande för tidigt att i detalj uttala sig om påverkan på hälso- och sjukvården i Värmland, men att vi kommer att få hantera en vårdskuld framöver råder det inga tvivel om. Vi kommer att göra grundliga analyser av coronapandemins effekter och arbete pågår redan, säger Lena Gjevert, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vad är det ni ska klara att jobba ikapp?

– Det handlar dels om att hantera den sjukvård vi har tvingats skjuta upp eller inte kunnat utföra. Vi kan också komma att behöva hantera konsekvenser av att människor inte sökt vård i samma utsträckning under pandemin och de vårdbehov som uppstår som en följd av detta.

Vad får det för konsekvenser?

– När det arbetet inleds kan det innebära att våra patienter kommer att få sin vård någon annanstans än vad man är van vid. Man kan exempelvis komma att behöva åka till en annan vårdcentral eller ett annat sjukhus i länet för att få sin vård.

Men Lena Gjevert påpekar att värmlänningen inte ska dra sig för att söka vård.

– Men jag vill understryka att den som är sjuk ska söka vård som vanligt. Stanna inte hemma om du är i behov av vård och kom på dina bokade besök. Vi står beredda att ta hand om dig när du behöver oss.

Artikeltaggar

Lena GjevertRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.