Hoppa till huvudinnehållet

Måndagsintervjun: Joe för kampen om Nordvärmland

Publicerad:
Som president i Republiken Nordvärmland tar Joe Bengtsson kampen för att människor ska kunna bo och leva i Övre Älvdals församling.
Som president i Republiken Nordvärmland tar Joe Bengtsson kampen för att människor ska kunna bo och leva i Övre Älvdals församling. Foto: Morgan Bäckvall

När Joe Bengtsson, 75, gick i pension 2010 efter att under lång tid ha varit transportchef på landstinget var det inget som fick honom att dra sig tillbaka. Istället började han att kämpa för norra Värmlands överlevnad.

Han var drivande i att rädda bankverksamheten i Sysslebäck, fick apoteket att hålla sommaröppet och räddningstjänsten att fortsätta bistå vid alla prio 1-larm. Nu är Joe Bengtsson president i nybildade Republiken Nordvärmland och valdes 2019 till Årets nordvärmlänning.

Han har haft många strängar på sin lyra: duktig skidåkare i unga år, fotbollsspelare, sångare och gitarrist, och i yrket mestadels transportchef.

Konsum

Han är barnfödd i Båtstad skola. 1950 flyttade han till Kärrbackstrand när pappa byggde huset där. Han gick i skola på hemorten, därefter blev det realskola i Ransby. Efter skoltiden jobbade han på Konsum i fem år.

– Roligast var att jobba på Konsumbussen. Den åkte runt i hela övre Klarälvdalen. Man var alltiallo på Konsum på den tiden, minns Joe Bengtsson.

Som ordförande i Norra Finnskoga hembygdsförening vet Joe Bengtsson var köket i Kärrbackstrands Folkets hus finns.
Som ordförande i Norra Finnskoga hembygdsförening vet Joe Bengtsson var köket i Kärrbackstrands Folkets hus finns. Foto: Morgan Bäckvall

Militärtjänsten

Militärtjänsten, "lumpen", den gjorde han på studentkompaniet på I2 i Karlstad.

– Jag var den enda som inte hade studentexamen. Tydligen kunde man hamna där ändå. Jag bestämde mig för att gå kadettskola efter det, på I16 i Halmstad. Det var egentligen mest för att få loss pengar för att kunna fortsätta att studera.

Joe gick en inträdeskurs till tekniskt gymnasium i Malung. Han kom in på fyrårigt tekniskt gymnasium i Hagfors.

Därefter jobb på Rottneros bruk, som transportchefens assistent och kände att transport och logistik ville han jobba med.

Transportchef

Det blev jobb på Zakrisdalsverken, Bomans glas och Zakrisdal igen. Där var han transportchef till 1994, när Zakrisdalsverken flyttade sin verksamhet till Bofors i Karlskoga. Joe tänkte flytta med, men då dök det upp ett jobb som transportchef på Centralsjukhuset i Karlstad.

Annika Eriksdotters bok "Kärrbackstrand - en fotografisk berättelse" innehåller ett avsnitt om Joe och Mia Bengtsson.
Annika Eriksdotters bok "Kärrbackstrand - en fotografisk berättelse" innehåller ett avsnitt om Joe och Mia Bengtsson. Foto: Morgan Bäckvall

Joe Bengtsson blev senare transportchef för landstingsservice i hela Värmland. Från 2008 jobbade han med teknisk utveckling i samband med bygget av två nya huskroppar vid CSK. I pension gick han 2010.

Hur startade ditt intresse för att spela musik?

– Jag spelade gitarr i revygänget Stranna-amatörerna. Jag hade lärt mig tre ackord av fiolbyggaren Otto Halvarsson.

– Jag sjöng och spelade mycket gitarr, för mig själv, men även i Herberts orkester.

Herberts orkester låg på Värmlandstoppen i P4 Värmland 2014 med låten "Dans i Folkets hus". Den låg etta alla tio veckorna!

Var kommer din vilja att kämpa för bygden ifrån?

– Kampen för bygden har jag ärvt av min far, Oscar E Bengtsson. Han var kommunpolitiker och var med när Finnskoga-Dalby kommun gick upp i Torsby kommun. Det gillade han inte. Han ansåg att pengarna fanns i Finnskoga-Dalby kommun och det drog Torsby kommun nytta av.

Frågan kom upp om utbyggnad av Strängsforsen och där lade Joes pappa ned ett stort jobb. Efter att man uppvaktat miljöministern Birgitta Dahl, beslutades att Strängsforsen ska vara "fredad för evig tid".

– Det har varit inspirationskällan för mig. Om man är engagerad och satsar hårt kan man lyckas med vissa saker.

Hur gick det till när banken skulle räddas?

– Nordea skulle stänga i Sysslebäck och det läste om i NWT. Jag och frugan kom till banken och tillsammans med andra började vi undra över att man måste åka till Torsby och hantera kontanter.

– Vi ordnade protestmöte i kommunhuset i Sysslebäck och det vällde in folk. Vi tillsatte en arbetsgrupp: det var jag, Bosse Halvardsson och Jan-Anders Carlsson,

Man lyckades få Fryksdalens sparbank med sig på tåget. Efter ett möte i Sysslebäck och en hel del jobb fick man fram kundunderlag, ett köp av fastigheten och personal som ville gå över till nya banken.

– Efter mindre än ett halvår öppnade Fryksdalens sparbank med buller och bång. I Sysslebäck har vi nu en fullservicebank med kontanter och allt, konstaterar Joe Bengtsson.

– Det här var ett av de roligaste och mest lyckade projekt jag har varit med om.

Herberts orkester låg etta på Värmlandstoppen i tio veckor.
Herberts orkester låg etta på Värmlandstoppen i tio veckor. Foto: Morgan Bäckvall

Sommaren 2018 skulle apoteket hålla sommarstängt?

– Det satt en lapp på dörren till apoteket att det skulle vara stängt i elva veckor - och då "brann" det till igen.

– Det blev sommarstängt i tre veckor istället och sedan dess har det inte varit någon sommarstängning. Vi hade 150 personer på ett protestmöte utanför apoteket.

Hur gick det till när IVPA blev kvar?

– Miljö- bygg- och räddningsnämnden i Torsby kommun hade bestämt att räddningstjänsten inte skulle åka på ut på IVPA-larm, annat än vid tre kriterier: ofri luftväg, större yttre blödning och hjärtstopp.

– Jag insåg att det här skulle bli en nackdel för folk. Ambulansen skulle enligt riktlinjerna vid den tiden kunna vara på plats inom 20 minuter. Men hur fungerar det i Nordvärmland? Ambulansen i Likenäs åker varje dag till Torsby för skiftbyte och är borta i två och en halv timme varje dag.

Tack vare Joe Bengtssons namninsamling (1 700 namn) och protestmöte vid samverkanskontoret i maj 2019 togs ett beslut om trygghetsskapande åtgärder, som gjorde att prio 1-utryckningarna räddats.

Joe Bengtsson är ordförande i Norra Finnskoga hembygdsförening, Stranna Folkets hus-förening och även i några föreningar till.
Joe Bengtsson är ordförande i Norra Finnskoga hembygdsförening, Stranna Folkets hus-förening och även i några föreningar till. Foto: Morgan Bäckvall

Republiken Nordvärmland

2019 utsågs Joe Bengtsson till Årets nordvärmlänning och så bildades Republiken Nordvärmland där Joe Bengtsson tackade ja till att bli president. De tidigare pristagarna, Bo Halvardsson, Torleif Styffe, Morgan Östlund och Anette Axelsson Juul ingår i styrelsen.

– Vi kommer att blanda oss i sakpolitiska frågor. Om frågorna att människor ska kunna leva och bo i Nordvärmland. Vi ska även utse Årets nordvärmlänning.

Övre Älvdal församling är verksamhetsområdet.

– Församlingens yttre gräns är republikens yttre gräns, förklarar Joe Bengtsson.

Artikeltaggar

Joe BengtssonKärrbackstrandMåndagsintervjunNyheterSysslebäckTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.