Hoppa till huvudinnehållet

Olav Thon vill att Norge öppnar gränsen

Publicerad:
I april ifjol invigdes Olav Thon en utbyggnad av Töcksfors shoppingcenter tillsammans med kommunalrådet Daniel Schützer (S). Nu vill Thon att Norge öppnar gränsen mot Sverige.
I april ifjol invigdes Olav Thon en utbyggnad av Töcksfors shoppingcenter tillsammans med kommunalrådet Daniel Schützer (S). Nu vill Thon att Norge öppnar gränsen mot Sverige. Foto: Christer Wik

Gränshandelskungen Olav Thon har sett sina stora köpcenter tömmas på norska kunder.

Nu vill han få ett slut på den situationen.

– Gränsen bör öppnas igen under maj. Det spelar ingen roll att hålla den stängd. Coronaviruset bryr sig inte landgränser, säger han.

Måndagen den 16 mars stängde Norge sina gränser som ett skydd mot spridningen av coronaviruset. Därefter har stängningen förlängts flera gånger.

Än så länge har det inte kommit något beslut om att öppna Norges gränser igen. Detta trots att den norska regeringen på torsdagen meddelade ett antal steg hur landet successivt ska återgå mer mot normala förhållanden.

Olav Thon som äger köpcenter längs gränsen i Charlottenberg, Töcksfors och Nordby vid Svinesund anser att Norge nu bör öppna sina gränser igen.

– Att hålla de stängda ger otroligt liten effekt. Det spelar ingen roll. Coronaviruset bryr sig inte om landgränser, säger den vitale 96-åringen till NWT.

"En katastrof"

Han vill se en återöppning så snabbt som möjligt.

– Gränsen bör öppnas igen under maj. Det nuvarande läget innebär en katastrof för de svenska handelsorterna längs gränsen.

– Och snart kommer semestern då mängder av norrmän normalt åker till västkusten och Värmland eller till sina sommarstugor.

– Då kan vi inte ha en fortsatt stängd gräns, säger Olav Thon.

Även Norge påverkas

Han påpekar att en sådan även slår mot norsk ekonomi.

– Många av våra anställda i gränsköpcentren är norrmän och det gör att norska kommuner förlorar skatteintäkter när folk inte kan jobba.

Butikskedjorna försöker att härda ut under tiden utan norska kunder.

– Kläd- och skobranschen är väldigt hårt drabbad, medan butiker som Jula och Clas Ohlson har ett lite bättre läge.

– Men läget är tufft och det gäller även den svenska industrin längs gränsen som har många kunder i Norge.

Vad kan du som köpcenterägare göra för att hjälpa butikerna i dina center att överleva den här tiden?

– Vi arbetar med en lösning där hyresgästerna bara behöver betala en del av hyran under två månader, säger Olav Thon.

Artikeltaggar

CharlottenbergCoronavirusetGränshandelNäringslivNyheterOlav ThonTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.