Värmlandsångest i coronans tid

Helg
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Får Pelle och Vera sitta på Källeboas trappa i sommar?
Barnen är bekymrade. Vi har några sms-trådar som glöder av intensitet och återhållen Arvika-blues.

En vek son undrar:

– Kan man fira midsommar i Värmland i sommar?

– Kan man väl…, svarar jag aningslöst.

En ännu vekare son skriver:

– Kan man överhuvudtaget åka till Värmland i sommar?

Jag svarar så gott jag kan.

– Jag åker. Det ska vääääldigt mycket till för att jag inte ska fira midsommar där i år. Jag har väntat fyra år på min tur och nu ska jag förbaske mig dit och klä björkstången och era döttrar i midsommarskrud. Och klå er i krocket. Ingenting utom möjligen Tegnell kan stoppa mig.

– Men vad säger Tegnell då? undrar de ännu mjukare av sönerna.

– Jag vet inte riktigt…, svarar jag.

– Förbud, säger en något hårdvinklad son.

– Inget förbud. Bara rekommendationer. För folk över 70 och för sjuka, säger jag. Jag är skithyfsat ung och ganska frisk.

Vi enar oss om att vi får se. Det är bara tidigt i maj än.

***

Folk i byn då? Någon säger ”stanna hemma”. Helst. Eller ja, kom gärna hit, men nej, stanna hemma om ni inte är friska.

Inte mycket till vägledning. De lägger ut bilder på Instagram om hur gudomligt fint det redan är.

Grannen har dessutom skaffat höns. Det är som heroin för en sån som mig. Jag är fixerad vid höns. Det är det mest bedårande djur Gud har skapat. De pickar efter mat, kacklar, ruggar sig och så värper de ägg också.

Grannen har förtalat höns i alla år. Säger att de har otäcka klor och näbbar, men nu har hon plötsligt skaffat sig en hel hönsgård av bedårande djur och skickar underbara mms med djupestetiska bilder på dessa episka djur.

Samtidigt skriver hon att jag ska hålla mig undan tills viruset är borta. Där kan man tala om dubbla budskap. Där kan man tala om lockhönor, vad nu det är… får googla det.

***

Stockholms corona-chef Björn Eriksson säger att folk ska undvika att lämna Stockholm i sommar. Vad menar han med det? På vilket sätt har han med det att göra? Om jag smittar ner Värmland eller behöver deras sjukvård så är väl inte det hans problem? Tvärtom, snarare. Han borde skärpa sig och hålla tyst. Om det i alla fall.

***

Jag blir tillfrågad för andra gången om jag vill vara med i stödgalan för Arvika. Den här gången kan jag tacka ja, och när de sen säger att Janne Schaffer ska vara med också blir det ju ännu roligare. Vi ska helst vara med tillsammans, tycker arrangören, på Ritz i Arvika och det tycker ju jag också, men min fru och jag har tagit beslutet att inte träffa folk överhuvudtaget just nu - i alla fall inte inomhus - så det går inte. Men det finns ju FaceTime och diverse appar för gruppmöten.

Jag säger ja.

Kunde Rolling Stones gamla gubbar sitta i var sitt vardagsrum och spela ”You can´t always get what you want” i sin gala kan väl Schaffer och jag sitta på olika håll och prata och kanske spela och sjunga lite också, om nu nån vill höra mig sjunga?

Ska föreslå att vi gör min gamla hit (?) från Adam Alsings show som jag skrev om för två veckor sen här. ”Sång till friheten” - från var sitt vardagsrum. Schaffer kan nog kompa vilken snedseglare som helst. Och jag sjunger väl bättre än Lasse Åberg i alla fall…

Grattis till Åberg, förresten. Vilken svensk hjälte. 80 år är respekt.

Vad säger du, Schaffer?

Ställer du upp?

Du Schaffer. Jag Afzelius.

***

Det första jag tänkte på när jag såg att Per Olov Enquist var död var Konsum Palmviken i Arvika. Stötte på honom där ibland. En gång tjatade jag om hur bra ”Levis resa” var. Fast det visste han ju. Men ”Livläkarens besök” då - den är väl ditt stora mästerverk? babblade jag. Fast det visste han ju också.

Vad han gjorde i Arvika ständigt och jämt? Han tjej var värmlänning; sommarstuga vid Åmotfors.

***

Det finns inga corona-fall i Arvika, säger några.

–Det finns det visst det, säger några andra.

Jag sitter djupt deprimerad i min karantän och mäter hur lång tid det tar för mig att komma hem till min vårdcentral om jag blir snuvig i sommar. Hinner jag? Man får absoluuuuut inte belasta Värmland sjukvård, säger en hårdhudad son. Jag vet, säger jag.

***

Dotter var ju briljant på första Arvika-galan. Äkta Arvika-blues. Men en annan artist jag gillade var Tobias Östlund. Hade aldrig hört talas vare om honom eller hans band Broken Door. Tyckte han var underbar ensam med sin akustiska gitarr.

***

Ja ja, vi får se om sommaren.

Vi får se vad Tegnell säger. Vi får se om det sitter beväpnade vägspärrar utanför Karlskoga.

Men det ska mycket till för att stoppa mig från en midsommar vid Glafsfjorden. Det kan jag ju säga. Kanske till ooh med mer än en byrådirektör som Tegnell.

I alla fall om det ingår höns.

Veckans musik

Pål Burman och hans ”Vänerns söner" har släppt låten ”Min drottning” på Spotify - en fullständigt underbar och skamlös kärleksförklaring till alla medelålders kvinnor.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.