Vägrade ta bussen till provtagningen

Nyheter | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Timvikarie inom vården i Degerfors kommun har testats positivt för covid-19.
Foto: Lisa Olaison
En timvikarie inom omsorgen i Degerfors kommun har testats positivt för covid-19. Då han saknade körkort rekommenderade hans närmaste enhetschef honom att ta bussen till provtagningen, något han vägrade. Enhetschefen förnekar dock att samtalet ägt rum och ingen ansvarig på kommunen vill prata om händelsen.

Enligt rutin så ska personal som uppvisar symptom ta kontakt med den ansvariga chefen på den avdelning som medarbetaren jobbar på.

Samma vecka som en brukare bekräftades smittad så jobbade timvikarien ett nattpass med brukaren. Han torkade både spyor och avföring från brukaren utan skyddsutrustning, eftersom brukaren ännu inte var bekräftad med covid-19.

Samtidigt som brukaren testades för sjukdomen så började också timvikarien att uppvisa symptom, han tog då kontakt med enhetschefen för den avdelning som han senast jobbade på.

– Jag har egentligen ingen ansvarig chef eftersom jag går runt. Men jag kontaktade chefen för den avdelning där jag jobbade mitt senaste pass, säger timvikarien.

Timvikarien bor i en liten lägenhet med sin sambo och han var såpass sjuk att han knappt orkade resa sig ur sängen.

– När jag ligger i sängen så känns det bra men så fort jag reser mig så blir jag yr och måste sätta mig. Jag orkar inte gå så mycket, säger han.

Han får medhåll från sin sambo som vittnar om en annars vältränad pojkvän som nu knappt orkar gå till toaletten.

Möttes av oförstående

Men i samtalet med timvikariens senaste chef möttes han och hans sambo av oförstående inför deras situation.

– Hon var väldigt iskall utan någon empati och i slutet av samtalet skrattade hon åt honom för att han inte hade hostat under samtalet, säger hans sambo.

Enligt timvikarien och hans sambo uppmanade enhetschefen medarbetaren att ta bussen in till Karlskoga lasarett för att genomföra provet, eftersom ingen av dem har körkort.

– Men det kan han inte göra, han är ju sjuk. Hon uppmanade honom två gånger att göra det men han vägrar, säger hans sambo innan han till slut fick göra testet.

Efter att ha varit i kontakt med vårdcentraler, 1177 och chefer på andra avdelningar inom Degerfors kommun fick paret till slut hjälp av en annan enhetschef inom organisationen för att ta provet på Degerfors vårdcentral istället.

– Det är sjukt att man inte ska få någon hjälp bara för att man inte har körkort, säger timvikariens sambo.

Provet visade sig vara positivt för covid-19. Hade timvikarien följt enhetschefens rekommendation hade han tagit bussen till Karlskoga lasarett och hem till Degerfors igen.

Har inte hänt i verksamheten

Enhetschefen säg sig inte känna till att en anställd har ringt och frågat efter ett test. Hon är också tveksam till att det finns en brukare inom hemtjänsten som har testats positivt för covid-19, detta trots att kommunen själva bekräftat fallet på kommunens webbplats.

– Den situation som du beskriver har inte hänt i min verksamhet, att han har varit i kontakt med någon som varit sjuk, säger enhetschefen.

Tillförordnad socialchef berättar att de har en rutin som de följer och att hon inte kan ge ytterligare kommentarer.

– Den kommentaren som jag kan ge dig är att vi inte kommenterar enskilda ärenden kring en medarbetare, säger socialchefen och hänvisar vidare till Timmy Falk, kommunikatör på Degerfors kommun.

Falk säger att de har en bild av händelsen som enhetschefen förnekar har hänt.

– Men vi har inte för avsikt att diskutera detta i pressen. Det är en sak mellan enhetschefen och medarbetaren, säger Falk.

Varken enhetschefen eller Falk vill diskutera händelsen.

– Du ställer frågor om personal och det kan inte jag diskutera, det är oacceptabelt och oetiskt. Jag är förvånad över att du ringer mig och ställer frågor om någon annans sjukdom, säger enhetschefen.

Är det inte olämpligt att en chef inom kommunen rekommenderar en anställd, som kan ha covid-19, att sätta sig på bussen?

– Vi har en bild av det som har hänt men vi diskuterar inte det med pressen. Vi sköter det här internt, säger Falk.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.