Vi vill uppmana politiker och chefer att inte förlora de långsiktiga perspektiven när de ställer krav på vad förskolan, fritidshemmet och skolan kan göra under rådande förhållanden, skriver Pontus Larson.
Det är en tid då vi alla ställs inför nya utmaningar och prövningar. Många förlorar jobbet medan andra jobbar alldeles för mycket, så att de riskerar att bli sjuka. Yrkesgrupper som ibland setts som en för hög kostnad i välfärdens budgetar blir plötsligt livsviktiga för att samhället ska fungera. Över en natt blev anställda i vård, skola och omsorg hjältar fast de egentligen gör sitt bästa på sina jobb, som de alltid har gjort trots att förutsättningarna för att göra ett bra arbete blivit allt sämre.
Våra medlemmars löner betalas av Karlstads kommuns skatteintäkter. Men det är våra medlemmars arbete som gör det möjligt för många av Karlstads kommuns invånare att vara på sina arbeten samt för barn och unga att skaffa sig en utbildning för att få jobb och senare betala skatt. Om det är något coronakrisen kan lära oss är det att det inte finns någon närande eller tärande sektor. Vi alla behövs för att samhället ska fungera, inte bara när det är kris utan alltid.
Vi möter dagligen medlemmar som vill bidra så mycket de kan för att hjälpa till, men som är oroliga för hur länge de ska orka med den ökade arbetsbelastning som coronakrisen innebär. För oss fackligt aktiva är detta en svår avvägning. Arbetsmiljölagens skrivningar om att ingen ska bli sjuk p g a sitt arbete gäller fortfarande. Våra medlemmar jobbar där smittan finns, ofta väldigt nära barn och elever som kan vara smittade. De täcker upp för sina sjuka kollegor och de vill ställa upp nu när deras arbetsinsats behövs extra mycket.
Så skriver du en debattartikelVårt arbete är att bevaka våra medlemmars rättigheter, men i dessa tider när alla gör sitt yttersta för samhället är det ibland svårt att kombinera. Vi vill uppmana politiker och chefer att inte förlora de långsiktiga perspektiven när de ställer krav på vad förskolan, fritidshemmet och skolan kan göra under rådande förhållanden. Det kommer en tid när allt är som vanligt igen och då behöver Karlstadsborna lärare och skolledare som har ork kvar att göra ett gott arbete.
Lärarförbundet är mycket oroliga när vi läser befarade konsekvenser av de styrande politikernas föreslagna budgetram för 2021. Barn- och ungdomsnämnden skriver att budgetramen "skulle ge omfattande konsekvenser för barn och unga genom nämndens försämrade möjligheter att uppfylla de lagstadgade kraven i Skollagen och Arbetsmiljölagen."
Det är bra att samhället uppskattar de insatser som görs nu när behovet av fungerande vård, skola och omsorg är enormt. Vi förutsätter att Karlstads styrande politiker också omsätter de vackra orden från väljarna till siffror i gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens och barn- och ungdomsnämndens budget för 2021.
Tisdagen 12 maj är det fritidshemmens dag och torsdagen 14 maj är det förskolans dag. Det här är ypperliga tillfällen att uppmärksamma det arbete anställda på fritidshemmen och i förskolorna gör för att Karlstadsborna ska kunna gå till sina arbeten och för att barn och elever ska lära sig så mycket som möjligt. Inte bara under coronakrisen, utan varje arbetsdag. Men glöm dock inte ökade resurser när ni sätter era budgetar. Det kommer i alla fall Lärarförbundet i Karlstad inte att göra.
Pontus Larson
Ordförande, Lärarförbundet Karlstad