Hoppa till huvudinnehållet

Framtiden avgjord för Botilsäters skola

Publicerad:
Framtiden för Botilsäters skola är avgjord. Lösningen är resultatet av samtalen och diskussionerna med barnens föräldrar på Värmlandsnäs.
Framtiden för Botilsäters skola är avgjord. Lösningen är resultatet av samtalen och diskussionerna med barnens föräldrar på Värmlandsnäs. Foto: Claes Österman

Framtiden för Botilsäters skola är avgjord. Efter veckans möten med skolbarnens föräldrar, har politikerna kommit överens om skolans framtid.

Skolan i Botilsäter kommer inte att läggas ned. Det är resultatet av de samtal som skolpolitiker och skolchefen under veckan har haft med berörda ortsbor på Värmlandsnäs.

– Det finns många argument för att skolan ska leva vidare. Vi får hitta andra vägar att spara pengar, säger Thomas Jarlhamre (M) som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden (BUN)

Förslaget om att lägga ned Botilsäters skola och flytta barnen till Värmlandsbros skola, blev aldrig ett formellt ärende. I veckan har BUN och skolchefen Erica Andrén mött berörda föräldrar och andra ortsbor för att redovisa det bekymmersamma ekonomiska läget för skolan i Botilsäter. Prognosen med ett sjunkande elevantal innebär, enligt BUN och skolledningen, att det i framtiden blir svårt att erbjuda undervisning med bra kvalitet.

Efter mötet har BUN:s ordförande Thomas Jarlhamre och vice ordförande Putte Grötting (C) kommit överens om att inte lägga fram förslaget för nämnden. Botilsäters skola får leva vidare.

– Det kom under mötena fram många bra förslag och synpunkter som visar att bygden är beredd att ställa upp för sin skola och hitta nya, kreativa möjligheter för att stärka skolans roll och bli en samlande faktor för bygden. Bland annat har man tittat på hur skolan i Långserud har utvecklats till ett bli ett nav i bygden, säger Putte Grötting.

Men det kommer att kosta mycket pengar att driva skolan vidare och det är kostnader som belastar en nämnd med mycket ansträngd budget.

– Ja, det blir inte billigt. Därför måste vi fortsätta att titta över annan verksamhet och se om det finns möjliga besparingar på annat håll. Pengarna rinner ur skolan. Skatteintäkterna minskar och vi får inget stöd från staten som överlåtit åt kommunerna att lösa problemet, säger Thomas Jarlhamre.

Vilka argument fick er att ge Botilsäter en ny chans?

– Det tyngsta argumentet, och det visste vi på förhand, var de långa skolskjutarna med bussresor på över en timme för flera barn. Så kan barnen inte ha det, säger Thomas Jarlhamre.

Hur ska ni hitta andra möjligheter till besparingar?

– Vi ska tillsammans med politiken, förvaltningen och verksamheterna fortsätta att titta på olika möjligheter. Vi har haft en ärlig dialog och öppen agenda i frågan om Botilsäter och det kommer vi att ha även i fortsättningen, säger Thomas Jarlhamre.

Han tror att man kommer hitta utvägar.

– Vi befinner oss i en tuff omställningsperiod där de ekonomiska förutsättningarna har trängt in oss i ett hörn. Men när vi tagit oss ur det här, kommer vi att vara en stark landsbygdskommun med stora framtidsmöjligheter, säger Thomas Jarlhamre.

Artikeltaggar

Botilsäters skolaErica AndrénNyheterPutte GröttingSäffle kommunSkola och utbildningThomas Jarlhamre

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.