Hoppa till huvudinnehållet

Avslöjar: Så många vårdanställda i Värmland har testats positivt för corona

Publicerad:
Sammanlagt 59 vårdanställda i Värmland har testats positivt för coronasmitta. Genrebild.
Sammanlagt 59 vårdanställda i Värmland har testats positivt för coronasmitta. Genrebild. Foto: Mikael Fritzon/TT

Tio procent av de flera hundra vårdanställda som testats för covid-19 i Värmland har varit smittade.

Sammanlagt handlar det om 59 positiva prov.

Det visar nya siffror som NWT begärt ut.

I mitten av mars gjordes de första coronatesterna på vårdpersonal i Värmland.

Sedan dess har det tagits sammanlagt 561 prov på vårdnära personal som jobbar inom Region Värmland eller i kommunernas regi.

59 stycken, ett av tio, har varit positivt.

– Det är ungefär samma ratio som vi har på patienter. Cirka tio procent av proverna vi tar är positiva, säger Region Värmlands sjukvårdsledare Tobias Kjellberg.

En av fyra

Sammanlagt har 253 personer testats positivt för covid-19 i länet. Det innebär att nästan var fjärde positivt prov kommer från en vårdanställd.

Det är ändå ganska höga siffror. Hur upplever de vårdanställda det här – finns det en rädsla?

– Det finns säkert en oro på olika ställen och det är inget konstigt. Men jag vill tydliggöra att jag inte uppfattar att det här är förhållandevis många. Det är ungefär samma ratio, och dessutom är det en grupp som vi provtagit i högre utsträckning, säger Tobias Kjellberg.

Finns det några vårdanställda som är eller har varit allvarligt sjuka?

– Det tror jag inte. Jag har inga sådana uppgifter och skulle det vara så borde jag ha fått veta det.

Tobias Kjellberg, Sjukvårdsledare Region Värmland.
Tobias Kjellberg, Sjukvårdsledare Region Värmland. Foto: Helena Karlsson

Under tiden testerna av vårdpersonal pågått har inriktningen ändrats. Inledningsvis var huvudsyftet att hålla smitta borta från vårdinrättningar. Nu provtar man framförallt för att få tillbaka personal snabbare i arbetet, innan karensen – två smittfria dagar och sju dagar sedan symptomdebut – gått ut.

Testar ni bara misstänkt sjuka?

– Ja, bara de som har symptom. Från början hade vi inte kapacitet att testa alla, utan prioriterade nyckelpersoner. Nu riggar vi för att kunna testa på samtlig personal för att kunna få dem tillbaka i jobb tidigare.

Vårdförbundet: Testa mer

Camilla Gustafsson är avdelningsordförande i Vårdförbundet Värmland.

561 prover och 59 smittade, vad säger du om det?

– Vi tycker inte att det tas tillräckligt med prover. Vi har ännu mer personal som vi misstänker är hemma med covid-19-smitta, säger Camilla Gustafsson, som dock poängterar att man förstår att patienter måste prioriteras.

– Det som är oroande är att vi, trots att vi har förespråkat att det ska finnas tillräcklig skyddsutrustning och rutiner, ändå har sett att vi har exponerade medlemmar. Hur det än är, har man blivit smittat i sitt arbete är det en arbetsskada som arbetsgivaren ska anmälda.

Vårdförbundet vill att regionen reviderar de rutinerna som finns när patienter tas emot på vårdinrättningar för att undvika att personal smittas.

– Vi har sett att patienter som inte är bekräftat smittade har blivit inlagda, men senare visat sig vara covid-19-positiva. Då har de legat inne på en vanlig avdelning där skyddsutrustning inte används.

Här är en sammanfattning på vad som skett sedan den 28 februari:

Läs mer:

Corona: Så många smittade finns i din kommunHemtjänsten i uppror: "De känner sig pestsmittade"Corona: Smittstatistiken delar kommunerna

Artikeltaggar

Camilla GustafssonCoronavirusetKarlstadRegion VärmlandSmittskydd VärmlandTobias KjellbergVård och omsorgVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.