Hoppa till huvudinnehållet

”Våra barns kompisar får inte vara hemma hos oss och leka”

Publicerad:
Frida Flodkvist
frida.flodkvist@nwt.se
Hemtjänstpersonal i Filipstad är missnöjda med sina arbetsförhållanden.
Hemtjänstpersonal i Filipstad är missnöjda med sina arbetsförhållanden. Foto: Lisa Olaison

Rädslan och oron inför att gå till jobbet är stor bland hemtjänstpersonalen i Filipstad. I samhället pekas de ut som smitthärdar som ska undvikas. På arbetet känner de sig som tjuvar som inte får komma åt skyddsutrustning.

Filipstad är en av de hårdast coviddrabbade kommunerna i Värmland. Smittan finns bland annat inom hemtjänsten där två anställda hittills behövt vårdas i respirator.

– Det är jäkligt olustigt. Man är rädd att hamna där själv. Det är som roulette. Vi har alla varit hos brukare med konstaterad smitta, och det hade även de som hamnade i respirator, säger undersköterskan och hemtjänstmedarbetaren Veronica Magnusson.

Hemtjänstpersonal i respirator – facket överväger stoppa verksamhetenFilipstads socialchef: "Vi har en allmän smittspridning i verksamheterna"

Tillsammans med ett femtontal kollegor möter hon upp NWT vid fackförbundet Kommunals kontor i Filipstad för att beskriva läget de dagligen står inför. De riktar skarp kritik mot att de inte fått personliga visir, att det kan vara svårt att få tag på skyddsutrustning och att cheferna inte verkar förstå deras situation.

Hemtjänstmedarbetarna Veronica Magnusson och Noi Persson känner sig oroliga kring arbetssituationen.
Hemtjänstmedarbetarna Veronica Magnusson och Noi Persson känner sig oroliga kring arbetssituationen. Foto: Lisa Olaison

– I media får vi läsa om att det finns hur mycket skydd som helst, men till oss säger de att det nästan är slut. Vi ryker ihop med chefer och ledning varje dag, säger undersköterskan Sebastian Post och fortsätter:

– De har låst ett förråd efter att handspriten försvann i början av pandemin. De trodde att folk stal när många anställda ställde ut handsprit hos brukarna. Nu blir det ett stort projekt att få ut skydd. Vi blir ifrågasatta och minsta handske ska redovisas.

– I måndags var förklädena slut. Och vi får inte munskydd hos alla brukare trots att det sannolikt skulle minska smittspridningen. Vi har även fått höra att skydd inte behövs om brukarna är på bättringsvägen, lägger Veronica Magnusson till.

Hon har valt att sätta skoskydd på huvudet när hon ska använda visiren som ligger ute hos brukarna då det känns obekvämt att dela med andra.

Panik

Undersköterskan Jennie Larsson stannade hemma från jobbet i två veckor efter att ha fått veta att en av brukarna hon besökt testats positivt för coronaviruset.

– Jag fick panik. Sen läste jag i tidningen att det fanns bra med skydd och att ett särskilt team skulle ta hand om de smittade, så jag började jobba igen. Men det stämde inte. Nu får man fråga vilka brukare som är positiva, för den informationen får man inte alltid, säger hon.

Jennie Larsson och Emma Jernberg på hemtjänsten i Filipstad vittnar om långa dagar och riskfyllda möten med smittade brukare.
Jennie Larsson och Emma Jernberg på hemtjänsten i Filipstad vittnar om långa dagar och riskfyllda möten med smittade brukare. Foto: Lisa Olaison

Covidteamet på elva personer får 5000 kronor extra i lön för att hantera konstaterat smittade brukare. Men än så länge har de inte kommit igång då de täcker upp på ett boende med akut personalbrist.

Hemtjänstpersonalen tycker att det känns dumt att verksamheten i nuläget tar emot praktikanter och att de anställda får hoppa mellan olika distrikt, trots att det är sagt att de inte ska göra det nu på grund av smittrisken. De som varit hos smittade brukare ombeds stanna hemma dagen efter, men flera undersköterskor vittnar om att de rings in ändå för att det fattas folk. Det finns de som jobbat 18 dagar i rad, flera vikarierade vårdbiträden jobbar mellan klockan 07 och 21.30 och vissa får ihop 260 arbetstimmar på en månad.

– Man vill ställa upp för sina kollegor. Fattas det folk är det många som drabbas, säger en undersköterska.

Skäggskydd

Många klagar på att visiren som kommunen tillverkat själva går rakt över näsan och inte täcker munnen. Sebastian Post har även efterfrågat skäggskydd.

– Men då får jag bara höra att jag ska raka mig, säger han.

Sebastian Post visar upp den bättre varianten av skyddsvisir som hemtjänsten har att tillgå. Men det täcker inte hela skägget.
Sebastian Post visar upp den bättre varianten av skyddsvisir som hemtjänsten har att tillgå. Men det täcker inte hela skägget. Foto: Lisa Olaison

Undersköterskan Carola Nilsson blev nyligen ifrågasatt när hon skulle hämta ut munskydd.

– De undrade hur mycket brukaren jag skulle till hostade. Det var en brukare med maxinsatser som vi besöker sex gånger om dagen. Då fick jag två munskydd, säger hon.

Förtroendevalda på Kommunal har under flera veckor fått agera psykologer när oroliga medlemmar vädrat sin rädsla kring arbetssituationen. När NWT är på plats kommer det flera sms med information om nya smittade.

– Telefonerna går varma. Jättemånga hör av sig. Folk har ångest. Hemtjänstpersonalen känner sig som pestsmittade. Folk har inte förtroende för sina chefer och känner att de inte får gehör, säger Dan Stjernlöf, förtroendevald på Kommunal i Filipstad.

Utpekas som smittorisk

I Facebookgruppen Diskutera Filipstad pratas det om att hemtjänsten sprider smitta och på ett av de största företagen i kommunen ber de sina anställda om att inte umgås med hemtjänstpersonal.

– De säger att det är för att vi arbetat utan skyddsutrustning, och så är det ju, säger en av undersköterskorna.

– Våra barns kompisar får inte vara hemma hos oss och leka, berättar en annan.

– Min dotter får bo hos sin pappa nu, för vi vågar inte riskera något, säger en tredje.

Hemtjänstpersonalen känner sig utpekade som smitthärdar.
Hemtjänstpersonalen känner sig utpekade som smitthärdar. Foto: Lisa Olaison

NWT skrev nyligen om att Kommunal övervägde att lägga ett skyddsstopp och stänga ner arbetet på grund av riskerna för de anställda. Men efter ett möte med delar av kommunledningen på torsdagseftermiddagen väljer facket att än så länge låta arbetet fortlöpa.

– Mötet känns som ett steg i rätt riktning. Det känns skönt att ha en bra dialog. Vi lägger inte skyddstopp om det finns bra rutiner, säger Marie Zügner, förtroendevald på Kommunal i Filipstad.

Åtgärder

Kommunen meddelade under mötet att de tittar på om det går att ordna personliga visir till personalen och att det kan köpas in smittskyddsgodkända wipes som kan användas till att tvätta dem. Skäggskydd ska undersökas och nya förkläden är på gång. Minderåriga praktikanter ska inte vara kvar på sina praktikplatser utan ska istället få distansundervisning. Det ska även bli lättare att få tag på folk som kan låsa upp skyddslagren och det ska skrivas ihop en rutin för det.

Kommunal var beredda att sätta stopp för arbetet inom hemtjänsten. Men i nuläget blir det inte skyddsstopp. Lotta Svärd, Dan Stjernlöf och Marie Zügner är alla förtroendevalda inom Kommunal i  Filipstad och känner sig nöjda efter torsdagens möte med kommunledningen.
Kommunal var beredda att sätta stopp för arbetet inom hemtjänsten. Men i nuläget blir det inte skyddsstopp. Lotta Svärd, Dan Stjernlöf och Marie Zügner är alla förtroendevalda inom Kommunal i Filipstad och känner sig nöjda efter torsdagens möte med kommunledningen. Foto: Lisa Olaison

– De ska se över så personalen alltid har tillgång till skydd. Och vi pratade en del om hur vi kan sprida information om nya rutiner på ett sätt som inte blir betungande. Det ska båda parter fundera på så vi får ett bättre informationsflöde, säger Marie Zügner.

Socialchef Åsa Andersson i Filipstad meddelade att hon inte hade tid för en intervju under torsdagen utan hänvisade till en presskonferens under fredagen. I ett mejl till NWT skriver hon att "vi hade ett väldigt bra möte med Kommunal och jag upplever att vi är överens om den tuffa situation som råder och att vi gemensamt ska lyfta problem och frågeställningar. Vi har bestämt att träffas några gånger per vecka under rådande situation."

Artikeltaggar

CoronavirusetFilipstadFilipstads kommunHemtjänstKommunalVård och omsorgVärmlands länÅsa Andersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.