Tillväxtverket kräver tillbaka korttidsstöd

Ekonomi | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Tillväxtverkets nya generaldirektör Gunilla Nordlöf.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Tillväxtverket tänker kräva tillbaka korttidsstöd från företag som gör stora aktieutdelningar.
SKF dra nu tillbaka sin ansökan om stöd efter beskedet.

Kullagerjättens ansökan dras tillbaka efter att Tillväxtverket är klar med sin juridiska utredning om hur lagen om korttidsstöd ska tillämpas.

"Vi respekterar Tillväxtverkets beslut och när de nu bedömer att bolag som betalat utdelning inte har rätt till stödet så drar vi tillbaka vår ansökan", skriver bolagets presschef Theo Kjellberg i en kommentar till TT.

Enligt verkets generaldirektör Gunilla Nordlöf är lagen tillräcklig för att i efterhand kunna kräva tillbaka stödpengar från företag som delar ut stora vinster till aktieägarna.

Riskerar återkrav

– Vi kommer att kräva tillbaka pengar för de företag som fått stöd som inte varit berättigat, till exempel för att det inte varit i den svåra ekonomiska kris som stödet är tänkt för, säger Nordlöf.

SKF har permitterat runt 1 500 tjänstemän i Sverige medan styrelsen valt att halvera aktieutdelningen till tre kronor per aktie, eller 1,3 miljarder kronor totalt.

Om aktieutdelningar gjorts kan det tyda på att företaget inte är i en svår ekonomisk kris och därmed finns möjlighet att kräva tillbaka pengarna enligt lagen, menar Tillväxtverket.

Till de börsbolag som planerar utdelningar i år säger Nordlöf:

– Jag tycker att de ska fundera lite på det och också följa vår juridiska utredning.

Om samma hårda hållning ska gälla inte bara för stora börsbolag, utan även för småföretag, är något som Tillväxtverket ska titta vidare på.

Har fördömts

Politiker från flera partier har fördömt företag som tar emot offentligt stöd för att kunna korttidspermittera anställda under coronakrisen, samtidigt som de tänker dela ut vinster till aktieägarna.

I lagen om korttidsstöd som riksdagen klubbade den 2 april står inget i själva lagtexten om att företag inte kan få korttidsstöd om de gör aktieutdelningar. I motiven till lagen har dock politikerna i finansutskottet lagt till att en förutsättning för stöd är att arbetsgivaren har allvarliga ekonomiska svårigheter.

"Under sådana förhållanden kan det inte anses försvarligt att arbetsgivare som mottar stöd från det allmänna samtidigt genomför aktieutdelningar", står det i utskottets betänkande.

Är nöjda

Politikerna i finansutskottet är nu nöjda med beskedet från Tillväxtverket om hur lagen ska tolkas.

– Det är väldigt tydlig. Har man stöd från skattebetalarna, så har man inte stöd under den tiden, säger Vänsterpartiets ekonomisk politiske talesperson Ulla Andersson.

På sin hemsida har Tillväxtverket hittills skrivit att "det är olämpligt att företag gör stora aktieutdelningar och samtidigt tar del av det statliga stödet för korttidsarbete."

På hemsidan står också att "ser vi att ett företag som fått stödet agerar på ett sätt som visar att det inte befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge har vi möjlighet att reglera stödet vid avstämningen som sker efter att stödet beviljats". Generaldirektören kunde på torsdagen inte ge besked om i fall formuleringarna behöver förändras.

Centerns ekonomisk politiske talesperson Emil Källström, tycker att Tillväxtverkets nya besked är tydlig.

– Beskedet var väldigt tydligt om det omöjliga i att kombinera stöd med utdelningar, säger Källström.

Peter Wallberg/TT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.