• idag
  31 maj
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Spelrecension: Trials of Mana - Ojämnt men färggrant

Spel
PUBLICERAD:

Trials of Mana

Windows/PS4/Switch
Square Enix
Åldersmärkning: 12

Mana-serien har haft sina med- och motgångar genom åren, minst sagt. I ärlighetens namn är ganska få spel i serien särskilt imponerande. Mest omtyckt är Secret of Mana, vilket jag kan förstå – även om jag själv tycker att spelet är ganska överskattat. Utöver det spelet är det uppföljaren, Seiken Densetsu 3, som fått mest uppmärksamhet genom åren, inte minst för att det aldrig släpptes här i väst.

Förr kunde du bara spela det på japanska, eller med fanöversättning. Nu har dock både originalet släppts i en samling, plus då den här nyversionen – i väst numera döpt till Trials of Mana. Nyversionen är färggrann och gullig, precis som originalet. I övrigt har utvecklarna dock, tacksamt nog, uppdaterat det en hel del spelmässigt. Striderna är till exempel mycket bättre nu. Just den biten är nog den starkaste orsaken till att jag aldrig riktigt fastnat för Mana-spelen innan. Men i Trials of Mana är bataljerna rappa och för det mesta rätt kul. Det är även en trivsam värld att utforska.

Däremot har inte berättandet uppdaterats på ett värdigt sätt. Det som funkade fint i lågmäld pixelform framstår i nyversionen som högst irriterande klyschor. Jag gillar egentligen ingen av de sex valbara karaktärerna. Varken deras design eller deras personligheter. Således bryr jag mig inte heller nämnvärt om deras rätt korkade berättelser. Det hela känns en aning billigt.

Det är ändå ett hyfsat underhållande rollspel, rent spelmekaniskt, så länge man har tålamod med karaktärernas tramsande.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.