Sjuka barn inte mer mottagliga för covid-19

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
"Barncancerläkare har rapporterat att det är oväntat få barn med cancer som har drabbats av covid-19", säger Ulrika Ådén, professor i barnmedicin vid Karolinska institutet, till Vetenskapsradion. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Barn verkar klara av covid-19 bättre än vuxna. Det ser dessutom ut som att barn med bakomliggande sjukdomar inte nödvändigtvis lider av en ökad risk att bli svårt sjuka i covid-19, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.

– Barncancerläkare har rapporterat att det är oväntat få barn med cancer som har drabbats av covid-19. Det gäller både internationellt och i Sverige, säger Ulrika Ådén, professor i barnmedicin vid Karolinska institutet, till radion.

Det gäller även barn med andra sjukdomar.

– Från barnreumatologerna, som har hand om barn med inflammatoriska sjukdomar hör vi samma sak. Att de här barnen inte är mer mottagliga för virus än andra och att de inte får svårare sjukdomsbild, säger Ulrika Ådén.

– Det gäller också barn som har immunbristsjukdomar, alltså ärftliga sjukdomar där de har immunbrister.

Att barn med bakomliggande sjukdomar inte drabbats hårt kan också bero på att de skyddats väl från viruset, enligt Ulrika Ådén.

– Men det finns å andra sidan ingenting som tyder på att de är extra känsliga för just det här viruset, säger hon.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.