• söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Mark Lanegan - Ett obehagligt givande mörker

Skivor
PUBLICERAD:

Mark Lanegan

Straight songs of sorrow
(Bella Union)

Mark Lanegan fortsätter att gräva i självföraktets allt för näringsrika mylla. Minsta lilla frö planterat där riskerar till att bli en hel skog av hat, och Straight songs of sorrow är en livstid av insamlade frön av alla möjliga slag. Drogmissbruk, psykiska ärr, självmordstankar och förakt för både det egna jaget och omvärlden. Det är en giftig cocktail, inte helt lätt att smälta alla gånger.

Bitvis slår det nästan över i parodi, när Lanegan tar i från tårna, och blir mer teatralt överdramatisk än närgånget intim. Han har alltid haft det tilltalet, men det är en delikat balans som är svår att hålla konsekvent – inte minst om man faktiskt mår skit och saknar självdistans. Ofta bryter han dock igenom poserna och träffar smärtsamt rätt. När han i Skeleton key mässar om sin egen fulhet kan jag relatera obehagligt mycket. Det är inte rolig lyssning, men när det är som bäst är det ett märkvärdigt givande mörker.

Bästa låt: Skeleton key

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.