Hoppa till huvudinnehållet

Kriminell gängledare misstänks hjälpt tidigare HA-supporter med utpressning

Publicerad:
Den tidigare HA-supportern lärde känna gängledaren när båda avtjänade straff på Kumlaanstalten.
Den tidigare HA-supportern lärde känna gängledaren när båda avtjänade straff på Kumlaanstalten. Foto: Tommy Andersson

Den tidigare HA-supportern krävde kompensation för tiden han satt i fängelse.

Nu misstänks han ha tagit hjälp av en tidigare gängledare från Stockholm för att pressa brottsoffret på pengar.

– De lärde känna varandra när de satt på Kumlaanstalten, säger åklagare Stefan Wessberg.

Det var i mitten av april som den 33-årige mannen - tidigare medlem i Hells Angels supporterklubb Red & White Crew i Värmland - mötte en vän som var inblandad i händelsen som ledde till att den tidigare HA-supportern dömdes till fängelse i fem och ett halvt år.

Vännen hade bett 33-åringen att hjälpa honom att hämnas efter att flickvännen blivit skallad, vilket ledde till att 33-åringen knivhögg en man i halsen.

Inlåsta på Kumla

När han nu mötte mannen som bett honom att hämnas flickvännen krävde han ekonomisk kompensation för tiden i fängelse, vilket NWT rapporterat om tidigare.

Tidigare HA-supporter häktad - brottsoffer på flykt

– Målsägande blev naturligtvis rädd och höll sig undan, men då har man försökt utpressa honom över telefon, säger Stefan Wessberg.

För att lägga extra tyngd bakom hoten tog den tidigare HA-supportern hjälp av en 28-årig man han lärde känna när de båda två nyligen satt inlåsta på Kumlaanstalten.

Greps hos flickvännen

28-åringen har pekats ut som ledare för ett av de kriminella nätverken i Stockholmsförorten Järfälla och är tidigare dömd för en lång rad brott.

– Han och hans bror ska ha lett det här gänget tillsammans, men som jag förstått det har han försökt komma ifrån det och kliva åt sidan sedan han kom ut från fängelset, säger Stefan Wessberg.

Men i tisdags greps 28-åringen i sin flickväns bostad i Järfälla, misstänkt för försök till utpressning i Värmland och Stockholm. Han är nu inlåst på häktet i Karlstad.

– Han har ringt från Stockholm och hotat målsägande, säger Stefan Wessberg.

Nekar till brott

Den 33-årige tidigare HA-supportern häktades förra veckan misstänkt för försök till utpressning. Under torsdagen häktades även den 28-årige gängledaren.

Båda två nekar till brott.

– Min klient har lämnat en väldigt tydlig berättelse som visar att han är oskyldig till det här, säger 28-åringens försvarsadvokat Peter Dahlqvist.

Målsägande som utsattes för utpressningsförsöken har flytt Värmland tillsammans med sin familj.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFörsök till utpressningHells AngelsJärfällaKarlstadKumlaanstaltenStefan Wessberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.