Iiris Viljanen - Blåvalar och ett långsamt utpysande raseri

Skivor
PUBLICERAD:

Nästan allt den här våren har handlat om att vara instängd. Havet är själva motsatsen till att vara instängd, och nästan allt på Iiris Viljanens nya skiva handlar om havet.

Det är därmed som om Iiris kommer med en liten bit frihet. Jag blir otroligt förtjust över hur en av vår tids bästa sagoberättare till flöjt och piano levererar låt på låt om snedseglatser och den krisande Östersjön, men också om blåvalar (som för övrigt är våra största däggdjur och förtjänar inte den populärkulturella radioskuggan som rått tills nu).

Nästan allt handlar om havet.

En av de få ej havsrelaterade låtarna heter Min inre svarta lista och är en enastående uppvisning i långsamt utpysande raseri. Allt är så otroligt genomarbetat utan att bli kliniskt. Det slutar som alltid med att jag funderar på om det inte kommer ännu mer från Viljanens håll snart?

Bästa låt: Man är ju bara människa

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.