HSB Värmland först ut när stadsdelen Jakobsberg påbörjades

Publicerad:
Det historiska första spadtaget för bostadsbyggandet i den nya stadsdelen Jakobsberg togs av Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, Ronny Fjäll som har köpt en lägenhet av HSB Värmland i deras nybyggen och bolagets ordförande Tore Olsson. Foto: Christer Wik

På torsdagen togs det första spadtaget för bostadsbyggandet i den nya stadsdelen Jakobsberg i Karlstad.

Det var HSB Värmland som drog i gång uppförandet av 46 lägenheter i två hus.

– Fantastiskt att få inleda byggandet i den här nya och gröna stadsdelen, säger Tore Olsson.

Han är ordförande i HSB Värmland som under de senaste tre åren har förberett sitt projekt.

– Det här är ett väldigt attraktivt läge som vi ser fram emot att få bygga på. Här på Jakobsberg kommer vi att genomföra ett antal byggetapper, säger Tore Olsson.

Även HSB Värmlands nya vd Jessika Lundgren är mycket glad över projektet.

– Det är jätteroligt och ett historiskt första spadtag. Vi kommer i den första etappen färdigställa två nya flerfamiljshus med 46 bostadsrätter.

– Hittills har vi sålt 26 av dem. Det här blir hus med grön fokus, med bland annat solceller på taken, säger hon.

Det var bara glada miner när projektet påbörjades. På bilden ses Magnus Alvkäll, projektchef Serneke, Ronny Fjäll, lägenhetsköpare, Tore Olsson, ordförande HSB Värmland, Magnus Grude, arbetschef Serneke och Jessika Lundgren, vd HSB Värmland.
Det var bara glada miner när projektet påbörjades. På bilden ses Magnus Alvkäll, projektchef Serneke, Ronny Fjäll, lägenhetsköpare, Tore Olsson, ordförande HSB Värmland, Magnus Grude, arbetschef Serneke och Jessika Lundgren, vd HSB Värmland. Foto: Christer Wik

Inflyttning blir det under det fjärde kvartalet 2021 och prislappen på lägenheterna som har en yta på 54-97 kvadratmeter hamnar på mellan 1,5 och 3,5 miljoner kronor.

En andra etapp med lika många bostadsrätter är också på gång. Bolaget behöver bara sälja ytterligare fem, sex lägenheter innan man sätter spaden i marken. Sammanlagt har HSB Värmland 300 byggrätter på Jakobsberg.

Det är Clarus arkitekter i Örebro som har ritat de två första punkthusen.

– Det är väldigt fina förutsättningar att bygga bostäder på här ute med närheten både till stan och naturen. Utmaningen var att byggrätterna är ganska fyrkantiga.

– Därför blir det ena huset sju våningar och byggs med skivmaterial på fasaden och det andra fem och får tegelfasad så att de samverkar med varandra, säger arkitekten Håkan Bjurström.

Så här kommer HSB Värmlands två nya punkthus på Jakobsberg se ut när de står klara hösten 2021.
Så här kommer HSB Värmlands två nya punkthus på Jakobsberg se ut när de står klara hösten 2021. Foto: Skiss: Clarus arkitekter

Med och tog första spadtaget var Ronny Fjäll som har köpt en lägenhet i de nya husen.

– Jag lockades av det fina läget. Det är nära både till naturen och stan och golfbanan och till att man bygger en helt ny stadsdel från grunden, säger han.

Även stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) var på plats.

– Äntligen byggs de första husen här. Jakobsberg kommer sammanlagt att bestå av drygt 4 000 nya bostäder och cirka 8 000 invånare.

– Jakobsberg får bland annat sex parker, flera skolor, bland annat en högstadieskola, 15 hektar ängsmark och en blandad bebyggelse med hyresrätter, bostadsrätter, radhus och villor, säger han.

Just nu pågår Karlstads kommuns bygge av nya förskolan Rödklövern på Jakobsberg. Den får fem avdelningar och plats för 100 barn och ska stå klar nästa sommar.
Just nu pågår Karlstads kommuns bygge av nya förskolan Rödklövern på Jakobsberg. Den får fem avdelningar och plats för 100 barn och ska stå klar nästa sommar. Foto: Christer Wik

Den första etappen av Eriksberg, den östra delen, får cirka 800 bostäder. Här bygger kommunen nu ut gatu- och VA-nätet liksom en ny förskola med plats för 100 barn som ska stå klar nästa sommar.

Västra Jakobsberg kommer att bestå av 3 500 bostäder. Detaljplanen för den ska på granskning i sommar och beräknas vara fastställd ungefär vid årsskiftet.

Nya vägar byggs på Jakobsberg och Rosenborgsgatan görs om liksom gång- och cykelvägen. Även nytt VA-nät dras fram.
Nya vägar byggs på Jakobsberg och Rosenborgsgatan görs om liksom gång- och cykelvägen. Även nytt VA-nät dras fram. Foto: Christer Wik

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonHSBJakobsbergJessika LundgrenNyheterSernekeTore Olsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare