Hoppa till huvudinnehållet

Corona: Smittstatistiken delar kommunerna

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Medverkande vid torsdagens pressträff i Regionens hus var Joséphine Slotte, regionjurist, Ingemar Hallén, smittskyddsläkare och Tobias Kjellberg, sjukvårdsledare.
Medverkande vid torsdagens pressträff i Regionens hus var Joséphine Slotte, regionjurist, Ingemar Hallén, smittskyddsläkare och Tobias Kjellberg, sjukvårdsledare. Foto: Anna Sims

I de värmländska kommuner med minst 15 bekräftade fall av coronasmittan finns nu statistiken redovisad.

– Men den ger inte en sann bild. Vi får inte glömma att det finns en samhällssmitta i alla kommuner, säger sjukvårdsledare Tobias Kjellberg.

Det har varit oenighet. Både inom Region Värmland och mellan kommunerna i länet om att redovisa antal coronasmittade kommun för kommun.

– Att antalet bekräftat smittade i en kommun är högre än i en annan kan bero på att vi testat fler i den kommunen, inte att smittan är mer utbredd där. Den finns i alla kommuner i länet så de här siffrorna säger därför inte så mycket, säger Tobias Kjellberg, sjukvårdsledare i Region Värmland.

Han har tidigare i NWT varit kritisk till att ta fram de här siffrorna eftersom de "kommer att leda tankarna i fel riktning och kan leda till falsk trygghet eller en ökad oro".

Nytt beslut

Men efter att regionjuristen Joséphine Slotte har tittat på statistiken och kommit fram till att finns minst 15 smittade i en kommun finns ingen risk att det enkelt går att identifiera de smittade så har regionen omprövat beslutet.

På torsdagen presenterade Region Värmland siffror på hur många coronasmittade vissa kommuner i Värmland har.

– Det är inte frågan om något hemlighetsmakeri, utan vi följer de sekretessregler som finns. Alla kommuner har bekräftade fall. Infektionskliniken har gjort stickprov på Gripen i Karlstad, i Kristinehamn och i Filipstad som ger ytterligare pusselbitar om läget, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare.

Totalt finns det 244 bekräftade fall i Värmland, 123 kvinnor och 121 män med en snittålder på 54 år. Nya fall de senaste 14 dagarna är 121. 17 personer har avlidit till följd av sjukdomen.

Statistiken visar att 82 procent av de smittade bor i egna hem, 10 procent på äldreboende och 8 procent på andra särskilda boenden.

Martin Willén, kommundirektör i Kristinehamn, fanns med på videolänk under torsdagens pressträff.
Martin Willén, kommundirektör i Kristinehamn, fanns med på videolänk under torsdagens pressträff. Foto: Anna Sims

17 av de smittade finns i Kristinehamns kommun.

– Vi har en bild av att vi har en samhällssmitta och att smittan inte bara är kopplad till enskilda kommunala äldreboenden. Därför tycker vi att de här siffrorna är viktiga att få fram, säger Martin Willén, kommundirektör i Kristinehamn som finns med på videolänk.

Men om han ingår i den hälft av kommunerna som uppskattar statistiken finns en andra hälft som tycker precis tvärtom.

– Vi kommer att uppdatera kommunstatistiken på torsdagar varje vecka. Men det är inte statistik som minskar smittspridningen, utan det är åtgärder som social distansering, handhygien och isolering vid symtom. Det är fortsatt viktigt att följa det. I alla kommuner, säger Tobias Kjellberg.

Artikeltaggar

CoronavirusetFilipstadHammaröIngemar HallénJoséphine SlotteKarlstadKristinehamnMartin WillénNyheterRegion VärmlandSunneTobias KjellbergVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.