• onsdag
  23 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.7 mm
 • lördag
  26 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Brist på skydd och öppenhet

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Behövs fler.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det är svårt att mitt uppe i skeendet dra några större slutsatser om hur vi hanterat coronaviruset. Därtill är kunskapsbristerna alltjämt för stora. Men en sak torde stå klar redan nu, och det är den låga beredskapen vi hade för att klara av en sådan här händelse. Det gäller särskilt inom äldrevården och omsorgen, där man tvingats laga efter läge.

Det är de allra sköraste äldre på olika typer av särskilda boenden som är en av de hårdast drabbade grupperna. Vilket i och för sig inte är så konstigt. Med stigande ålder och underliggande sjukdomar är man så klart mest utsatt även för andra infektioner. Ändå verkar det som de svenska kommunerna generellt saknat beredskap för att skydda de äldre mer än vanligt. Det finns de som skäller mycket på Folkhälsomyndigheten, men den har ju inget operativt ansvar för äldreboendena. Att vi inte lyckats hålla smittan borta från våra äldreboenden är ett stort misslyckande. Även i hemtjänsten är man utsatt – både personal och brukare.

I Filipstad har man konstaterat större smittspridning, och hemtjänstpersonal vårdas i respirator. Fackförbundet Kommunal överväger skyddsombudsstopp, men kommunen slår ifrån sig. Men nog var kommunen väl sent ute, till exempel när det gäller att testa brukare och personal när det befarandes att smittan spridit sig. Överhuvudtaget är det senfärdigheten med att just testa så många som möjligt, och då särskilt de som verkar inom sjukvård och omsorg, som är anmärkningsvärd.

Det är förstås en fråga om resursbrist, men vi har nu haft smittan i ett par månader och ändå har det hänt för lite när det gäller både skyddsutrustning och provtagningar. Kommunerna är förstås hårt ansatta och man har fått göra vad man kan med det man har. Hade det funnits mer skyddsutrustning redan från början så hade säkerligen rekommendationerna varit att använda den betydligt oftare än vad som nu görs. Först nu har Region Värmland kommit med rekommendationen att använda visir, och ibland munskydd, och plastförkläde när de arbetar närmare än två meter med brukare inom olika äldreboenden.

Det har också framkommit att organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) påverkat Arbetsmiljöverket så att myndigheten drog tillbaka en rekommendation att munskydd måste användas på äldreboenden. Vilket fått Kommunal att tappa förtroende för Arbetsmiljöverket. SKR:s ovilja beror inte på illvilja utan på vetskapen om att det är brist på skyddsutrustning.

Många kommuner är också ovilliga att lämna ut statistik om smittspridningen, vilket särskilt uppmärksammats i Södermanland. Men även Region Värmland vägrar att lämna ut siffror nedbrutna på de värmländska kommunerna. Detta för att inte "skapa falsk trygghet och oro", enligt sjukvårdschefen Tobias Kjellberg. Det argumentet håller inte. Offentlighetsprincipen måste värnas också i coronatider, och man skall inte omyndigförklara värmlänningarna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.