Hoppa till huvudinnehållet

Regionen släpper fram de dolda talangerna

Publicerad:
Maria Andrén är redo att ta emot verk från anställda som skapar konst utanför jobbet inom Region Värmland.
Maria Andrén är redo att ta emot verk från anställda som skapar konst utanför jobbet inom Region Värmland. Foto: Lena Richardson

Kan doktorn måla, sköterskan skulptera och vaktmästaren fotografera?

Snart vet vi, för just nu pågår inlämningen till en konstutställning där alla verk är skapade av anställda inom Region Värmland.

Maria Andrén på konstenheten ser med tillförsikt fram mot utställningen, för redan under tisdagen, som var första inlämningsdagen, kom det in flera verk.

– Det kom sex personer med tre verk var i tisdags och nu på morgonen (på onsdagen) kom det två kvinnor som också hade tre verk var med sig. Det känns som att det kommer i lagom takt! säger hon.

Regionen har 7000 anställda, så farhågan skulle snarare kunna vara att det blir för många bidrag än för få. Max tre per anställd är enda regeln som satts upp.

– Det är ju lite av en chansning från vår sida, oavsett om det blir mycket eller lite, men det känns inte som att vi blir utan och inte heller överhopade, säger Maria Andrén.

Får svämma över

Utställningen ska hängas upp i konsthallen Spisrummet på Centralsjukhuset i Karlstad.

– Det är inte jättestort, men i värsta fall får vi svämma över och hänga upp verk utanför den lokalen också, säger hon.

Den 13 maj ska utställningen vara på plats.

Tuffa besöksregler

Ett krux i sammanhanget är att Centralsjukhuset just nu har strikta besöksregler på grund av coronapandemin. Det är inte att bara släntra in för att se utställningen.

– Vi har fått frågan om vi ska ställa in, men vi vill gärna fullgöra det här och det känns väldigt bra nu att vi gör det.

Centralsjukhuset är en stor arbetsplats och utställningen är kvar ända till den 31 augusti, så också många besökare kommer att hinna se utställningen.

Maria Andrén och hennes kollegor arbetar också med att få till någon digital visningsform.

Många skapar

Inbjudan att delta har gått ut till alla anställda inom Region Värmland och fältet är fritt för olika konstnärliga uttryck.

Maria Andrén tror att det finns många inom organisationen som skapar konstnärligt på olika sätt.

– Visst finns det stort konstintresse, det hör vi när vi är ute. Folk vill gärna prata om konst då och många säger "jag målar lite själv" eller berättar att någon annan på arbetsplatsen gör det.

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadKarlstadKonstKonstnärKonstverkNöje/KulturRegion VärmlandSpisrummetUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.