• idag
  25 nov
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  26 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Orealistiskt stänga Systembolaget - men inför motbok

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten vill inte stänga Systembolaget, däremot att det åter införs motbok.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ansluter mig till tidigare insändare ”Stäng Systembolaget”.

Detta är bland de bästa insändare jag sett i NWT. Tanken är god, men att stänga spritbolaget helt är inte realistiskt eller ett möjligt förslag.

Ett annat rimligt förslag är att återinföra den gamla motboken eller annat system som begränsar och reglerar tillgång på alkohol.

Jag som skriver fördömer ingen som vill ”ta sig ett järn” om det sker under ordnade former. Men det borde få räcka med att ta en konjak till kaffet.

Jag är själv uppvuxen i ett nyktert hem och haft förmånen att få uppleva ett annorlunda och bättre liv utan alkohol. Förstår inte nyttan med alkohol, det är oftast negativa följder.

På grund av alkohol har jag sett alldeles förmycket av tragiska familjetragedier, våld och allt annat elände som händer i samhället. På grund härav kan det inte vara fel att göra vad man kan för att i möjligaste mån begränsa tillgång på alkohol. Till att börja med kan Systembolaget ha stängt på lördagarna.

En gång i tiden lyssnade jag på vår f.d. statsminister Tage Erlander, som var en klok man. Han berättade att fram till tiden före 1920-talet förekom ett mycket stort spritmissbruk. Bl.a höll folk på att supa ihjäl sig och industrin gick ned. För att motverka detta spritmissbruk infördes år 1919 en så kallad motbok, därav namnet. Motboken försvann den 1 oktober 1955.

Införandet av motbok var villkorat. För att få motbok var åldersgränsen 25 år. Den som var gift fick motbok vid 21 års ålder. Tilldelning av alkoholhaltiga drycker var begränsat till viss mängd liter sprit per mån under en 3-månades period, normalt 1 liter, vilket anses vara väl tilltaget i överkant. Motbok gavs till den som hade ordnad ekonomi och var skötsam. Efter ansökan kunde extra tilldelning medges i samband med bröllop eller andra större festligheter, tex 50-årskalas. Att få en motbok var ett förtroende som gavs i syfte att värna om den enskildes sociala trygghet och minskat spritmissbruk. Så var det på den tiden.

Enligt riksdagens beslut den 3 juli 1982 beslutades att Systembolaget skulle ha stängt på lördagarna. År 2001 beslutade riksdagen, efter nära 20 års tid, att Systembolaget skulle återgå till den gamla ordningen med öppethållande på lördagarna. Syftet uppfattades som att Spritbolaget kunde öka sin service med försäljning av mer öl. vin och sprit. Bedömning av ökad risk för spritmissbruk och fylleri på helgerna tycks inte ha haft någon betydelse.

Några av politikerna som var med och beslutade om öppet Systembolag på lördagarna kanske har druckit alldeles förmycket. Vill man hänvisa till god service kan man lika gärna ha öppet på söndagarna som i andra butiker,” men tänk på vad vår f.d. stadsminister Tage Erlander en gång har berättat.”

Min fråga till ansvariga politiker är om det behövs ett uppror för att få en översyn och förändring i alkoholfrågan. Det kommer inte att sluta med det här, nu skall många av oss hjälpas åt för att påverka våra politiker.

Skyll inte bara på den enskilda människan för vad som händer i samhället. Här har ansvariga politiker det största ansvaret för att mildra effekterna av en alkoholrelaterad brottslighet, människors och barns lidande.

Detta kan inte vara förmycket begärt att få en översyn i alkoholfrågan med kontrollerad och väl avvägd alkoholpolitik med hjälp av en motbok eller annat system.

Detta är en signal och erinran till politiska beslutsfattare. Har god lust att skicka en kopia till regeringskansliet.

SB

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.