Hoppa till huvudinnehållet

Lailas kroppskonst visas på biblioteket

Publicerad:
Laila Thoresen driver en egen tatueringsstudio i Åmotfors. Foto: Martin Hugne

Kropp och konst möts på biblioteket i Charlottenberg under maj, när Laila Thoresen ställer ut. Hon är tatueringskonstnär med det stolta artistnamnet Laila Siamese XII.

– Jätteroligt! Nu får alla se vad jag gör och att jag kan lite mer än bara tatuera och rita, säger hon.

"Where body meets art" - så heter utställningen som visas på biblioteket fram till den 2 juni. Konstnären är Laila Siamese XII, en internationellt prisbelönad tattoo-artist som driver en egen studio i Åmotfors.

Till vardags heter hon Laila Thorsen, men artistnamnet har sin speciella historia.

– Han som har lärt mig är från Thailand och han har valt ut några av oss som gått hos honom och gett oss nummer. Det blir som en familj, säger Laila.

Första utställningen

Det har hänt att hon tatuerat inför publik på mässor och hennes verk syns på människor över hela landet - och lite till - men det är första gången hon visar sina bilder på en utställning.

– Jag har alltid hållit på med det kreativa och konstnärliga, men jag har aldrig haft en egen utställning på det här sättet tidigare.

På utställningen ges många exempel på Laila Siamese XII:s konstnärliga uttryck.
På utställningen ges många exempel på Laila Siamese XII:s konstnärliga uttryck.

Hon tycker själv att det är roligt att se sitt arbete uppsatt på väggarna, men framför allt tycker hon det är roligt att få visa vad hon gör för allmänheten.

– Det är nog många som inte vet om mig, säger hon och tillägger att hon gärna också visar bredden i sitt skapande.

Att tatuera handlar långt ifrån bara om stunden med tatueringsverktygen; hon ritar sina motiv för hand och det kan bli många skisser innan hon är nöjd. Varje motiv görs också individuellt för varje kund. En tatuering är något personligt som ska hålla länge - på många sätt.

Har alltid tecknat

Samtidigt står sig många av hennes verk väl som konstverk också i mer traditionell mening. Ett motiv som skulle kunna vara en tatuering, kan också bli en tavla - och varför inte tvärtom.

Så har hon också en lång bakgrund av skapande med sig.

– Jag har ritat och målat i runt 30 år och har inte hållit på med tatuering så länge, men det har gått väldigt snabbt för mig att komma igång och det tror jag beror på att jag tecknat så mycket förut.

Egen studio sedan 2012

Hon var i gång med tatueringen yrkesmässigt i slutet av 2011. Först jobbade hon på en studio i Karlstad, men i november 2012 öppnade hon studion i Åmotfors. Där har hon verkat sedan dess.

– När jag öppnade var det ingen som trodde på mig, men jag har kunder från hela Sverige och även från Norge och Holland, berättar hon.

Skeptikerna trodde nog att Åmotfors var för litet, men läget har visat sig vara allt annat än en nackdel. Många som vill tatuera sig åker ändå långväga för att få kroppskonsten utförd av just den tatuerare man önskar sig. Att det är en liten studio har också fördelar när det väl är dags.

– Det är bara jag här, så de får lugn och ro, säger Laila.

Till sist - hur har corona påverkat dig och ditt jobb?

– Jag jobbar redan hygieniskt, men lite mer tänker man så klart på att ha skydd på sig. Annars är det mest att kunderna får tänka sig för lite extra och vara rädda om mig och andra kunder jag träffar efter dem. Har man snuva eller hosta ska man inte gå och tatuera sig.

Artikeltaggar

ÅmotforsBibliotekCharlottenbergKonstNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.