Boende på Värmlandsnäs oroar sig över att Botilsäters skola ska läggas ned och att barnen ska flyttas till skolan i Värmlandsbro. Det är nämligen ett av de två förslag som presenterats i samband med att barn- och fritidsförvaltningen haft informationsmöten om skolans framtid.
Skolan i Säffle brottas med stora ekonomiska problem och måste minska sin kostym. En av orsakerna är att det i kommunen finns åtta låg- och mellanstadieskolor men bara ett högstadium.
– Det innebär att många fasta kostnader ska fördelas på allt färre barn och då blir det allt mindre pengar över till den pedagogiska verksamheten, konstaterar skolchefen Erica Andrén.
Hennes förvaltning har utrett frågan om skolans framtida organisation med utgångspunkten att pedagogiken ska vara den bästa tänkbara och att skolresultaten ska ha en fortsatt positiv utveckling.
– Men då måste vi se över hur resurserna fördelas. Vi kan jämföra med våra grannkommuner Åmål och Grums som bara har varsin landsbygdsskola. I Säffle har vi sex. Vi har skjutit till så mycket pengar som möjligt till Botilsäter men nu går det inte längre, säger Erica Andrén.
I Botilsäters skola kommer det vid höstterminens start att gå 46 elever som delas upp i tre olika klasser. Prognosen pekar på att det om tre år bara kommer att finnas 38 elever fördelade på två klasser.
– En skola bör ha 100 elever för att den pedagogiska verksamheten ska bli bra sett till personaltäthet, behörighet, rekrytering och särskilt stöd, säger Erica Andrén.
Inget ärende ännu
Mot den bakgrunden menar både förvaltning och skolpolitiker att det krävs en förändring. Förvaltningen har lagt fram två förslag till politikerna och de förslagen har under veckan presenterats vid informationsmöten med föräldrar och ortsbor i Botilsäter.
– Förslagen är inget annat än förslag. Det är inte ens ett ärende ännu och det finns ingen dold agenda. Vi vill bara veta vad alla berörda tycker om förslagen och om det finns fler tankar och idéer. Vi tar till oss allt för att få bästa beslutsunderlag, sa Thomas Jarlhamre (M) som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden (BUN).
Nämndens vice ordförande Putte Grötting (C) och andre vice ordförande Johan Olsson (S) betonade också att det inte finns något beslut om Botilsäters skola.
– Skolans betydelse för en levande landsbygd är självklar. Allt handlar om hur vi ska göra för att barnen på Värmlandsnäs ska få bästa skolgång och det är barnens förutsättningar vi måste ha i fokus när vi diskuterar problemet, sa Putte Grötting.
Det finns i dagsläget två förslag. Det ena är att Botilsäters skola läggs ned och att de berörda barnen flyttas till Värmlandsbro skola som i så fall skulle ha knappt 130 barn.
Det andra förlaget är att skolan i Botilsäter lever vidare men med betydligt mindre resurser på grund av det låga elevantalet.
– Beslutet är inte mitt utan politikernas. Men med min bakgrund i skolan tycker jag Värmlandbrosalternativet skapar bäst förutsättningar. Vi kan inte garantera bra kvalitet på verksamheten i en skola med så få elever som det blir i Botilsäter, sa Erica Andrén.
Oro för skolskjutsar
Marie Eriksson, som är utvecklingschef för grundskolan i Säffle höll med:
– Jag oroar mig bland annat för att det inte skulle blir fler än tre i personalen i en så liten skola. Då är det svårt att få verksamheten att gå runt, sa hon.
Förslaget om nedläggning av skolan och fortsatt skolgång i Värmlandsbro skapade oro och mötte motstånd bland föräldrar. Framför allt kom reaktioner på de långa resor med skolbuss som barnen får göra om Botilsäters skola läggs ned.
– För barnen som bor längst ut på Näset skulle det innebära en bussresa på över en timme både till skolan och hem. Det är villkor som ingen vuxen skulle acceptera och det ska man inte utsätta småbarn för, tyckte en förälder.
På den punkten blev det medhåll:
– Det är en avgörande fråga som måste prioriteras. Skolskjutsarna får inte ta för lång tid, sa Erica Andrén.
Många undrade också vad som händer härnäst.
– Vi ska sammanställa alla åsikter och synpunkter som vi får in och diskutera frågan på nästa nämndsammanträde, svarade Thomas Jarlhamre.