Hoppa till huvudinnehållet

Stor osäkerhet i museernas Värmland

Publicerad:
Många museer i Värmland har svårt att planera inför sommaren i coronatiderna. Bilden är från Lesjöfors museum, ett av museerna som stängt tills vidare.
Många museer i Värmland har svårt att planera inför sommaren i coronatiderna. Bilden är från Lesjöfors museum, ett av museerna som stängt tills vidare. Foto: Lena Richardson

Lerinmuseet, Alma Löv, Sliperiet och Not Quite har planerna klara för sommaren 2020. Men bland många andra museer är osäkerheten stor, när NWT kollar museiläget Värmland runt.

Arvika konsthall har just nu öppet två dagar i veckan. Där har man ställt in en planerad utställning tidigare i vår, men Marcus Modh, ansvarig i konsthallen, tror att nästa utställning i planen, med två Arvikakonstnärer, ska bli av.

Däremot finns viss osäkerhet om sommarutställningen, en fotoutställning med Anders Petersen.

– Om det fortfarande är lite otryggt då kanske han inte vill komma hit. Allt är osäkert nu. Vi tar det från vecka till vecka nu och kollar vilka rekommendationer som gäller, säger Marcus Modh.

Arvika konsthall ha öppet två dagar i veckan för tillfället, men hur det blir i sommar är fortsatt osäkert.
Arvika konsthall ha öppet två dagar i veckan för tillfället, men hur det blir i sommar är fortsatt osäkert. Foto: Linus Carle

Skjuter upp

Rackstadsmuseet i Arvika håller stängt sedan en längre tid på grund av coronarisken och där har man beslutat att skjuta upp den planerade sommarutställningen med textilkonstnären Sunna Hansdóttir till 2021.

Museet Kvarnen i Filipstad, med Ferlinmuseum och galleri, är också stängt. Där tas beslut i mitten av maj om det ska öppnas något alls i sommar, men det är redan avgjort att fotoutställningen som skulle ha varit sommarens utställning inte kommer att bli av. Den skjuts upp till 2021.

Kristinehamns konstmuseum har stängt för fysiska besök i dagsläget, men gör digitala visningar, och sommarutställningen med Bengt Olson står fortfarande på programmet.

Stängt hos Monica Z

Monica Zetterlund-museet Hagfors är också stängt just nu och inget beslut är fattat om sommaren.

– Vi sitter här och planerar och funderar, men det är jättesvårt, säger Beatrice Johansson på museet.

Järnvägsmuseet i Hagfors drivs inom samma organisation och Beatrice Johansson berättar att det ligger närmast till hands att öppna där.

– Vi har tänkt att i första skedet satsa på järnvägsmuseet och då dressinbanan i första hand. Det är en utomhusaktivitet där vi kan garantera avstånd.

Järnvägsmuseet i Hagfors är stängt just nu, men i sommar är tanken att man åtminstone ska kunna cykla dressin där.
Järnvägsmuseet i Hagfors är stängt just nu, men i sommar är tanken att man åtminstone ska kunna cykla dressin där. Foto: Pia Holmström

Vad som kan komma i nästa skede beror på vilka besked som kommer från myndigheterna. Högsäsongen brukar vara i juli och augusti och kanske är läget stabilare då, men ingen kan ju veta.

– På Järnvägsmuseet har vi mest utländska turister, många tyskar och holländare, och vi vet ju inte vad som händer med gränserna. Även om de öppnas, så kanske man inte är så sugna på att åka? funderar Beatrice Johansson.

Lesjöfors museum i Filipstads kommun har också coronastängt - tills vidare, är beskedet på hemsidan.

Konstsommaren artar sig - trots corona

Artikeltaggar

Alma LövArvikaArvika konsthallBeatrice JohanssonBengt OlsonFilipstadHagforsKonstKristinehamnKristinehamns konstmuseumKvarnenLesjöforsLesjöfors museumMarcus ModhMonica ZetterlundMonica Zetterlund-museetNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.