Hoppa till huvudinnehållet

Hjältar på vandring för Majblomman

Publicerad:

Corona satte stopp för årets majblommeförsäljning. Då bestämde sig ett gäng för att vandra mellan Ekenäs och Säffle för att samla in pengar till Majblomman i Säffle kommun. Resultatet – 57 000 kronor – är mer än vad man någonsin vågat hoppas på.

För varje steg mellan Ekenäs och Säffle ökade insättningen på Majblommans konto i Säffle.
För varje steg mellan Ekenäs och Säffle ökade insättningen på Majblommans konto i Säffle. Foto: Marina Johansson

Konceptet var enkelt. Ett gäng samlades på Ekenäs klockan åtta på morgonen i lördags för att vandra pilgrimsleden mot Säffle centrum – en 45 kilometer lång sträcka, fördelad på fyra etapper med pauser. I förväg hade vandrarna fått sponsorer – vänner, familj och allmänheten – som swishade en valfri summa per avklarad kilometer, alternativt ett fast belopp, till Majblomman i Säffle.

Pilgrimsvandringen för Majblomman förde med sig många vinster. Inte minst var det värdefullt att träffa nya kompisar och bara få samtala i många timmar, i solsken och vacker natur.
Pilgrimsvandringen för Majblomman förde med sig många vinster. Inte minst var det värdefullt att träffa nya kompisar och bara få samtala i många timmar, i solsken och vacker natur. Foto: Marina Johansson

Vädergudarna log

Desto svårare kunde en sådan idé ha varit att genomföra, men när vi träffade gänget på lunchrast i Botilsäter sken vandrarna i kapp med solen.

– Alla som har sagt att de ska vara med är med, och vi hade inte kunnat önska bättre väder, säger Stefan Ferger, initiativtagare tillsammans med Jörgen Nordmarker.

– Vi inledde med att vår präst i gänget, Katarina Bergdahl, läste en bön om att vandra. Vi är helt övertygade om att det är därför som vi fick sol i dag. Prognosen utlovade ju snöblandat regn, fyller Jörgen i.

Initiativtagarna Stefan Ferger och Jörgen Nordmarker, med deltagaren Niclas Johanson i mitten, menar att de inte kunde ha drömt om en bättre vandring.
Initiativtagarna Stefan Ferger och Jörgen Nordmarker, med deltagaren Niclas Johanson i mitten, menar att de inte kunde ha drömt om en bättre vandring. Foto: Marina Johansson

Bästa gänget

Initiativet har fått överväldigande respons. Sponsorerna öste in och projektet fick samarbetspartners i Svenska kyrkan, Team Sportia, Galna Tuppen, Ljudmakaren och OP Höglunds.

– Vi har världens bästa serviceteam, så är det bara. Att fika och lunch stått uppdukat när vi kommit fram till våra delstopp har varit fantastiskt, säger Jörgen.

Mångas förtjänst

Barns behov av Majblomman försvinner inte för att försäljningen inte kan genomföras. Snarare tvärtom, då många föräldrar har fått det tufft ekonomiskt på grund av pandemin.

– Det känns så rätt och så kul att kunna göra detta för Majblomman i Säffle och att så många har velat vara med. Man blir varm för varje steg med det i tanken, säger Stefan.

I Botilsäters församlingshem serverades det pyttipanna till hungriga vandrare.
I Botilsäters församlingshem serverades det pyttipanna till hungriga vandrare. Foto: Marina Johansson

Uttrycket många bäckar små blir väldigt tydligt i ett sådant sammanhang.

– Jag fick precis beskedet att Moelven sponsrar två deltagare med 50 kronor per kilometer. Bara det blir ju 4500 kronor. Vi är också ett gäng som spelade på valborg under namnet Valborgz till förmån för Majblomman, och det gav 9000, säger Jörgen.

Lyckodag

Björn Söderholm och Christina Uppvall är vana vandrare, men har aldrig förut gått så långt på en dag.

– Det går ganska lätt får vi säga, med så bra upplägg och service. Och vädret är ju perfekt. Det är bara glada miner, glädje och kärlek! säger Christina.

– Det bästa är alla samtal, vi har så trevligt längs vägen när vi bara pratar och lyssnar på fågelsång. Och man blir verkligen påmind om vad många fina vandringsleder som finns i närheten, säger Björn.

Självklart får man spela in hälsningar till fancluben som följer vandringen via sociala medier!
Självklart får man spela in hälsningar till fancluben som följer vandringen via sociala medier! Foto: Marina Johansson

Helene Odefjord har redan bestämt att det får bli en tradition.

– Det är toppen! Jag promenerar mycket men aldrig på det här sättet. Jag hade faktiskt tänkt gå den här leden, så nu passade jag på. Jag är så nöjd, och att det kommit så många sponsorer till Majblomman gör det ännu bättre.

Lite skavsår stoppar inte Putte Grötting!
Lite skavsår stoppar inte Putte Grötting! Foto: Marina Johansson

Det är långt ifrån alla som är vana vandrare, men i lagom tempo och med bra skor och vätska klarar man det. Och skavsårsplåster är bra att ha, kan Putte Grötting intyga.

– Men detta är ingenting mot när jag vandrade runt Dingle Bay. Då hade jag årets skavsår på Irland, enligt apotekaren i Dingle!

"Helt otroligt"

Vid varje delstopp hade man möjlighet att avsluta och bli skjutsad hem med bil om man ville, men samtliga deltagare klarade 45 kilometer till målet på Galna Tuppen, där gänget avnjöt vad man får tro var den godaste ölen på länge. Det var eufori i luften när man gick i mål, och den känslan minskade inte när Jörgen Nordmarker fick kvittot på insamlingen.

– I söndags kväll var det 57 000, men troligtvis har det kommit in ännu lite mer sedan dess. Det är helt otroligt. Stefan och jag hade trott på kanske 25 000 – 30 000 kronor. Det är fantastiskt att kunna ge detta till Majblomman i Säffle och att det finns så många godhjärtade människor i Säffle som vill ställa upp.

Vandrarna gick 45 kilometer, med drygt en mil på varje delsträcka.
Vandrarna gick 45 kilometer, med drygt en mil på varje delsträcka. Foto: Marina Johansson

Välbehövligt

Sara Locken, ordförande för Majblomman i Säffle, blir mållös när hon får höra summan.

– Herregud. Herregud. Det är ju inte klokt!

För några veckor sedan var kontot hos Majblomman i Säffle helt tomt. Föreningen skaffade ett swishnummer när det stod klart att det inte skulle bli någon vanlig försäljning, och bidragen kom genast in. Men närmare 60 000 från pilgrimsvandringen är över all förväntan.

– Nu kan vi börja bevilja ansökningarna inför sommaren. Behovet är väldigt stort och jag kan lova att varje krona kommer väl till användning för behövande barn i Säffle.

Det kan handla om cyklar, glasögon, skolavslutningskläder eller musikskoleavgifter. Sådant som möjliggör aktiviteter, guldkant på tillvaron och en social gemenskap med andra barn.

– Vi är supertacksamma. Man blir rörd över att så många i Säffle vill vara med och möjliggöra detta, trots att många av dem kanske också har påverkats ekonomiskt av corona, säger Sara Locken.

Till sist, Jörgen Nordmarker: kan det bli en tradition?

– Ja, det är mycket möjligt att det blir så. Vi är otroligt nöjda, glada och tacksamma.

Artikeltaggar

BotilsäterEkenäsFamiljJörgen NordmarkerMajblommaNiclas JohanssonPutte GröttingSäffleVälgörenhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.