Hoppa till huvudinnehållet

Handläggare polisanmäld misstänkt för tjänstefel

Publicerad:
En tidigare handläggare vid överförmyndarnämnden i Arvika är misstänkt för tjänstefel då han ska ha godkänt ett obevittnat testamente. Foto: Henrik Montgomery/TT

En tidigare handläggare inom överförmyndarverksamheten är polisanmäld misstänkt för tjänstefel. En förundersökning pågår.

Arvika Nyheter har tidigare redogjort för ärendet. Orsaken till anmälan är att en medelålders man från Arvika ska ha gått miste om ett arv då nämnda handläggare misstänks för att ha godkänt ett felaktigt testamente. Testamentet, från mannens faster 2015, var nämligen aldrig bevittnat.

Miljoner

I kronor och ören rör det sig om ett arv som totalt omfattar fler miljoner kronor där Arvikabons del har beräknats till knappt 170 000 kronor. Mannen kräver dessutom via sitt ombud, advokat Stefan Liliebäck, Arvika kommun på 50 000 kronor för brott mot Europakonventionens respekt för egendom, totalt alltså knappt 220 000 kronor.

Från polis- och åklagarhåll är man fåordiga men bekräftar att en förundersökning om tjänstefel pågår.

– Vissa förhör har skett, säger Jonas Larsson, Arvikapolisen. Vi hoppas kunna fatta beslut så fort som möjligt i detta ärende men idag kan jag inte säga något datum.

Tidsgräns

Preskriptionstiden går ut i september, varför ett beslut om att väcka åtal eller inte lär komma innan dess.

– Det har inhämtats en del skriftligt material men det har inte hållit något förhör med den misstänkte, dock förhör med andra personer, säger ansvarig åklagare Rebecka Hällgren, åklagarkammaren Karlstad.

Tingsrätten

Sedan tidigare finns alltså en stämning inlämnad till Värmlands tingsrätt mot Arvika kommun där mannen i fråga yrkar på skadestånd på totalt cirka 220 000 kronor för att ha blivit berövad sin arvslott efter fastern.

Finns skäl

Inför handläggningen i tingsrätten har kommunen själva utrett ärendet via ett juridiskt ombud, denne har i sitt arbete funnit att en så kallad förmögenhetsskada vållats mannen genom oaktsamhet från kommuns sida, vilken ska betraktas som fel eller försummelse vid tjänsteutövning.

– Med denna inställning från kommunens sida borde det finnas skäl för åtal, säger mannens ombud, Stefan Liliebäck.

Minns inte

Det har även förts fram att handläggaren inte hade någon kontakt med den medelålders mannen eller dennes gode man i samband med att det obevittnade testamentet godkändes. Själv säger handläggaren via kommunens juridiska ombud att han inte minns ärendet och därmed inte heller om han haft kontakt med den medelålders mannen eller dennes gode man i samband med sitt godkännande.

Artikeltaggar

Arvika kommunBrott & blåljusJonas LarssonRebecka HällgrenStefan LiliebäckVård och omsorgVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.