Hoppa till huvudinnehållet

Årets influensa lugnare än vanligt: "Covid-åtgärder kan ha haft effekt"

Publicerad:
Årets säsongsinfluensa har varit mild i Värmland, enligt smittskyddsläkare Ingemar Hallén.
Årets säsongsinfluensa har varit mild i Värmland, enligt smittskyddsläkare Ingemar Hallén. Foto: Sanna Emanuelsson

Den vanliga säsongsinfluensan och RS-viruset slog inte speciellt hårt mot Värmland i år.

– Det har varit en relativt mild säsong. Däremot har vinterkräksjukan inte försvunnit här ännu, säger smittskyddsläkaren Ingemar Hallén.

Det kan finnas många skäl till att årets influensa blev mindre allvarlig än tidigare vintrar.

– Vi hade toppen redan vecka sju och åtta, i slutet på mars tog det slut ganska abrupt. Sannolikt har de åtgärder som infördes mot covid-19, som ju också är luftvägsvirus, haft effekt på influensan. Men däremot har den milda säsongen totalt sett inte med det att göra utan det kan variera från år till år. Olika faktorer spelar in, säger Ingemar Hallén.

Vinterkräksjukan kvar

Viruset sprids lättare i torr och kall väderlek. Dessutom varierar vaccinets skydd mot influensan olika säsonger.

– I år har det inte varit en kall, torr vinter - tvärtom. Vi har inte fått en närmare analys från Folkhälsomyndigheten ännu om hur träffsäkert vaccinet har varit. Det brukar komma en sammanfattning i slutet av maj, säger Ingemar Hallén.

De senaste veckorna har inga fall av influensa eller RS-virus rapporterats. Vinterkräksjukan härjar dock fortfarande på sina håll.

– RS-virus-säsongen har också varit relativt mild. Vinterkräksjukan har inte varit mildare än vanligt utan normal fram till vecka tolv, då såg man en påtaglig nedgång nationellt. Mitt intryck är att förekomsten av vinterkräksjuka har varierat en del över tid och det har fortsatt komma fall i Värmland även senaste veckorna, säger Ingemar Hallén.

Kan corona-restriktionerna ha positiv effekt inför nästa säsongsinfluensa?

– Ja, jag tror det. Sedan beror det på hur aktuell och utbredd covid är till nästa vintersäsong. Men jag tror att det kan ge fortsatt effekt även om man inte skulle välja att upprätthålla samma rekommendationer som man gett de senaste månaderna. Handhygien och att man är lite försiktigare om man själv är förkyld, till exempel, säger Ingemar Hallén.

Fästingar och TBE

Att färre vaccinerar sig mot TBE i coronatider är ett bekymmer, enligt smittskyddsläkaren.

– Vi har inte haft något fall ännu trots att fästingarna borde ha varit igång ett bra tag nu med tanke på den milda vintern och våren. Vaccinationerna har inte stoppats, men det är inte lika lätt att komma till, eftersom man har dragit in på drop-in-vaccinationerna. Dels vill man minimera risken för covidsmitta i väntrummen, dels har man styrt om resurser för att kunna hantera luftvägsintagningar och för att kunna hantera misstänkta covid-patienter på ett så bra och säkert sätt som möjligt, säger Ingemar Hallén.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenInfluensaIngemar HallénRS-virusVård och omsorgVärmlands länVinterkräksjukan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.