• idag
  31 maj
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Annorlunda första maj

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Kognitiv dissonans uppstår när man försöker ha två motsägelsefulla tankar samtidigt. Så var det med de socialdemokratiska förstamajtalen från statsminister Stefan Löfven (S) å ena sidan och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson å den andra.

Årets upplaga av första maj fick sig en annorlunda inramning. På grund av coronakrisen så gick det inte att ha några demonstrationståg med röda fanor och musikkårer eller tal i folkparker. Istället fick de hugade hålla till godo med tal som sändes på olika sociala medier. Nu har det mer traditionella förstamajfirandet under lång tid fört en allt mer tynande tillvaro, och årets version kan mycket väl visa sig bli slutet.

Stefan Löfven förstamajtalar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det brukar mest vara de närmast sörjande som marscherar och lyssnar, i alla fall i Socialdemokraternas tåg. Genomgående så brukar Vänsterpartiets tåg vara mer välbesökta, men sedan är ju deras sympatisörer mer aktivistiskt lagda. En vanlig Svensson brukar hellre tillbringa första maj med att ibland bokstavligen se om sitt hus under denna extra lediga vårdag.

Som varande statsminister i kristider så slog Stefan Löfven an en landsfaderlig ton i sitt förhållandevis korta tal. Det gäller att inte trötta ut Internetpubliken och då hade det inte passat med ett normalt trekvartslångt tal. Det var överhuvudtaget inget politiskt tal, och några angrepp mot politiska motståndare blev det inte. Konflikterna får vänta, sade han. Det blev en uppmaning till samling och fortsatt uppoffring. Krisen är långt ifrån slut och vi måste hålla ut.

Gott så, särskilt som han för första gången också började tala om att det kommer en dag när krisen är över. Just detta hopp om att det faktiskt finns en morgondag har tyvärr varit rätt frånvarande, men det behövs om vi här och nu skall orka med att upprätthålla de nödvändiga restriktionerna.

Karl-Petter Thorwaldsson förstamajtalar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kontrasten blev påtaglig när det var LO-basen Thorwaldssons tur. Där Löfven hade talat mot en fond av svenska flaggor (vilket numera också är brukligt när regeringen håller sina presskonferenser) så lät Thorwaldsson byta ut några av dem mot ett par röda LO-flaggor. Det satte tonen för hans tal, som var närmast aggressivt, särskilt i kontrast mot Löfvens nedtonade.

Nu var det samhällskritik och klasskamp som gällde, fast utan någon större konkretion. Nu har coronakrisen gett oanade möjligheter att mönstra ut "egoism" och "nyliberalism". Skamlöst nog pekades privat äldreomsorg ut som potentiella smittspridare. Däremot så hade han inget att säga om den brist på skyddsutrustning inom äldrevården som finns, men det hade väl varit för känsligt eftersom det är en kommunal angelägenhet, och att det där inte är någon skillnad om det är borgerliga eller socialdemokrater som styr.

För en socialdemokrat måste detta vara ytterst förvirrande. En S-märkt statsminister som manar till samling och vill tona ned de politiska konfliktytorna i en tid av kris. Och en lika S-märkt fackföreningspamp som gör det motsatta. Fast det speglar hur socialdemokratin faktiskt brukar operera. Att gå i opposition mot sig själva på första maj har det gjort i hundra år, och kommit undan med det. Det blir bara övertydligt nu när statsministern försöker samla hela landet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.