Hoppa till huvudinnehållet

Ny studie: storpack ger mer matsvinn

Publicerad:
Docent Helén Williams vid Karlstads universitet.
Docent Helén Williams vid Karlstads universitet. Foto: Håkan Strandman

Mindre matförpackningar är bättre för klimatet än storpack.

Det visar en ny studie från CTF, Centrum för tjänsteforskning, vid Karlstads universitet.

Att köpa mat i storpack kan vara smart prismässigt. Men bara om man äter upp allt. Slänger man en del av maten blir det en förlust både för den egna plånboken och klimatet. Och det är just det vi ofta gör. Det visar sig i en studie som letts av Helén Williams, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet och som genomfördes av forskare vid Karlstads universitet och forskningsinstitutet Rise.

Syftet med studien var att få svar på varför konsumenterna slänger olika typer av livsmedel och vilken roll förpackningen har i sammanhanget. Svaren kom från 37 hushåll i Karlstad och Stockholm som under en veckas tid fick mäta sitt matavfall, föra dagbok och delta i intervjuer.

Resultatet visade att förpackningens utformning spelar större roll än vad tidigare forskning visat.

– Utformningen var särskilt viktigt för mejerivaror, kött och fisk, bröd samt matvaror med lång hållbarhet. För mejerivaror orsakade förpackningens utformning nästan 70 procent av det uppkomna svinnet, och för kött- och fiskprodukter 50 procent, säger Helén Williams.

– I 20 års tid har vi pratat om förpackningar som något onödigt. Men kunden ser ofta förpackningen först när den är tom och man ska göra sig av med den. Man ser inte hela komplexiteten, förpackningar behövs för att skydda och transportera maten.

Priset avgör ofta

Problemet idag, menar hon, är att tillverkare försöker pracka på oss konsumenter stora förpackningar, för att det är mest ekonomiskt för dem. Vi konsumenter behöver tänka till en gång till när vi ser fyndpriset i butiken – kommer allt det här att gå åt? Om inte, välj en mindre förpackning.

Att använda mer förpackningsmaterial för att tillverka mindre förpackningar och portionsförpackad mat för miljöns skull kan verka paradoxalt, men enligt Williams finns det mer att vinna på att få ner matsvinnet än att få ner antalet förpackningar.

– Det gäller särskilt livsmedel som har krävt mycket resurser att ta fram, som kött.

– Att utveckla förpackningar som gör att vi slänger mindre mat är nödvändigt för att vi ska kunna nå de globala klimatmålen och i detta arbete behöver livsmedels- och förpackningsbranschen ta ett större ansvar i att skapa en förståelse för konsumenternas behov och beteende, säger Helén Williams.

Artikeltaggar

Helén WilliamsKarlstadKlimatLivsmedelMiljö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.