Hoppa till huvudinnehållet

I sommar ska taket på i Södra Råda

Publicerad:
År 2020 går till historien som det år då rekonstruktionen på gamla kyrkplatsen fick sitt tak.
År 2020 går till historien som det år då rekonstruktionen på gamla kyrkplatsen fick sitt tak. Foto: Owe E Hermansson

Alla som följer rekonstruktionen av den nedbrunna kyrkan i Södra Råda kan se fram emot ett spännande år.

- Vi kommer att vara här hela sommaren och hösten, säger Kalle Melin, byggledare på projektet.

Det börjar verkligen likna något nu i Södra Råda. Gavlarna och åsarna är på plats. Åsarna som är 10,4 meter långa, har dragits upp med hjälp av talja och block. Tungt så det förslår. Timmermännen på 1300-talet begagnade liknande hjälpmedel och att ringa in en kranbil är otänkbart. Det är endast säkerheten, i form av säkerhetsselar och hjälmar, som visar att det är år 2020.

Även om arbetet sker på medeltida vis kräver Arbetsmiljöverket att säkerhetssele används.
Även om arbetet sker på medeltida vis kräver Arbetsmiljöverket att säkerhetssele används. Foto: Owe E Hermansson

Tänker två år

– Nu har vi beviljats medel för två år för att bygga klart stommen, så nu kan jag lägga planerna för både detta år och nästa år. I år gör vi klart taket, inklusive takspån. Nästa år färdigställer vi inne i rekonstruktionen, lägger golv och spikar innertaket, ett valv i form av en treklöver.

Bakom timmerman och byggledare, Kalle Melin, ser vi en repstav som markerar en del av treklövervalet. Ett val som kommer enligt plan på plats år 2021.
Bakom timmerman och byggledare, Kalle Melin, ser vi en repstav som markerar en del av treklövervalet. Ett val som kommer enligt plan på plats år 2021. Foto: Owe E Hermansson

Ansvarig för 2020-2021 är Kalle Melin, timmerman från Kristianstad och doktorand vid Göteborgs universitet. Melin utsågs av ”Svenska byggnadsvårdsförening” till 2019 års byggnadsvårdare. Kalle har varit delaktig i rekonstruktionen av Södra Råda gamla kyrka från år 2007, då arkeologerna var klara och timmermännen påbörjade sitt arbete.

Kunskapsprojekt

Enligt Kalle Melin är det ett före och ett efter Södra Råda när det gäller kunskapen om nordiskt medeltida byggnadssätt.

Timmerman Amanda Nilsson, Huddinge, hugger ur för en av åsarna.
Timmerman Amanda Nilsson, Huddinge, hugger ur för en av åsarna. Foto: Owe E Hermansson

- Rekonstruktionen här i Södra Råda har betytt mycket för förståelsen och forskningen kring medeltida hantverk. Vi är säkert ett 50-tal hantverkare som varit involverade här och till det kommer lika många andra experter.

Melin kan räkna upp flera projekt, även utomlands, där timmermän som arbetat i Södra Råda medverkat och presenterat ny fakta. Ett där Kalle Melin i högst grad var inblandad i var restaureringen av den timrade tiondeboden från 1294 i Ingatorp, Eksjö kommun.

Finfin utmärkelse

Det arbetet resulterade i det mest prestigefulla utmärkelsen som går att få i branschen: Europa Nostra Awards.

- I den restaureringen användes kunskap och erfarenhet som vi fått här i Södra Råda, säger Kalle Melin som var projektledare vid restaureringen i Ingatorp.

Det stannar inte där. Det blir ett slags win-win.

Rekonstruktionen av kyrkobygget har pågått sedan år 2007.
Rekonstruktionen av kyrkobygget har pågått sedan år 2007. Foto: Owe E Hermansson

- När vi arbetar här, speciellt vid taket, kan vi använda kunskap vi fått från Ingatorp. Det finns nämligen inte så många hus från den här tiden att studera när det gäller byggteknik.

Spån efter midsommar

Sex timmermän arbetar nu i Södra Råda, hur många som blir kvar när spånläggningen påbörjas, och nya experter just på spån är på plats, är oklart.

- Fast vi är nog flera som vill vara med lite då också för att få ta del av tekniken.

Rekonstruktionen samt ett tält för personalen.
Rekonstruktionen samt ett tält för personalen. Foto: Owe E Hermansson

När taket ska tjäras i höst är han definitivt på plats, då han inte bara är byggledare, Kalle liksom flera av timmermännen, har även blivit experter på tjära. En del i bygget som är nog så viktigt.

Tjära från 1700-talet

- Vi hittade ett recept från 1790 som visade delarna kol, kimrök och harts. I litteraturen beskrivs tjäran: ”af denna påstrykning får spåntaket et wackert utseende, blir helt swart, glänsande, liksom glaserande” (Peter Jonas Bergius, 1790).

- Risken med tjära är att den rinner, när vi använder det här receptet fick vi en fick trögflytande tjära. Efter flera tester fick vi godkänt för att använda den i Ingatorp, säger Kalle Melin nöjd.

– Året efter, alltså den varma sommaren 2018, åkte jag tillbaka till Ingtorp, lade jag min hand på taket. Inget kladd, helt torr.

Daniel Eriksson, Kalle Melin och Amanda Nilsson, alla timmermän, tar en välbehövlig paus.
Daniel Eriksson, Kalle Melin och Amanda Nilsson, alla timmermän, tar en välbehövlig paus. Foto: Owe E Hermansson

Tjäran tillverkades, för övrigt, i samarbete med Daniel Eriksson, också mångårig timmerman inom Södra Rådaprojektet. Daniel har fortsatt att tillverka denna tjära som nu använts runt om i landet och även ska användas på rekonstruktionen.

– Men det är i höst, nu ska vi sätta upp takstolar och trobrädor innan experterna på spån kommer vid midsommar, säger Kalle Melin.

Takstolar samt så kallade trobrädor, brädor som takspånet sätts på.
Takstolar samt så kallade trobrädor, brädor som takspånet sätts på. Foto: Owe E Hermansson

Om man vill komma hit och på håll se på när ni arbetar, vilka dagar är bäst?

– Vi jobbar i regel fyra dagar i veckan då många av oss åker långt, säkras är tisdag-torsdag.

Artikeltaggar

Kalle MelinNyheterSödra Råda

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.