• söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vader - En polsk evighetsmaskin

Skivor
PUBLICERAD:

Vader

Solitude in madness
(Nuclear Blast)

Att uppleva polackernas trettonde fullängdsalbum ledda av den evige Piotr ”Peter” Wiwczarek är en veritabel njutning. Om death metal någonsin ska klassas som sammetslent lättlyssnad är det när Vader öppnar sina mullrande spjäll. Hemligheten ligger i hur de lyckas fästa blicken vid horisonten, tro på sitt koncept och stilfullt eliminerar krångel och överflödigt tjafs – såväl live som på skiva. Faktum är att trettiosjuåringen aldrig har släppt ett dåligt album, bandets höga lägstanivå är både imponerande och unik.

Solitude in madness brutala och tillika svängiga innehåll är ännu ett skönt tillägg till kvartettens diskografi och att hålla ner speltiden till trettio minuter är ett genidrag. Plattan blir ett energifyllt mellanmål strösslat med smittsamma melodier som jag gärna konsumerar i dubbla sittningar.

Det ger omedelbar gåshud när ”Peter” artikulerar orden ”Chaos, death, destruction … hate, fear, violence” i And satan wept, lika klyschigt förutsägbart som efterlängtat.

Bästa låt: Shock and awe

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.