Hoppa till huvudinnehållet

Tor Cederman bjuder in till sin virklighet

Publicerad:
Tor Cederman skapar gärna i stort format, som i de häftiga röda textila collagen. Ibland blir det skulpturer. Foto: Privat

I sin nya utställning tar Tor Cederman med åskådaren till en plats mellan dröm och virklighet. Nej, det är ingen felskrivning. Han hittar råmaterial till sina konstverk i det virkade arvet efter sin mormor och i second hand-butikernas djupa gömmor.

På fredag, den 1 maj, öppnar Not Quite i Fengersfors för säsongen med flera nya utställningar. En av dem som ställer ut under hela sommaren är Tor Cederman, Stockholmsbaserad konstnär med rötter i både Karlstad och Filipstad.

"Hemtamt - mellan dröm och virklighet" heter utställningen, som han bygger upp i utställningslokalen Holländeriet i Oceanhuset.

Fjolligt och råbarkat

– Det känns väldigt kul. Otroligt kul! Och att jag fick ställa ut uppe i den här jättestora lokalen, med högt i tak, det passar väldigt bra för det jag gör. Det finns en fjollig touch i det som står bra emot det råbarkade här. Miljön gör mycket till; det är brukshistoria som vävs in och det är det jag vill visa också.

Tor Cederman är uppvuxen i Karlstad, men har rötter även i Filipstad. Den här bilden är från när han ställde ut på Museet Kvarnen i Filipstad 2017.
Tor Cederman är uppvuxen i Karlstad, men har rötter även i Filipstad. Den här bilden är från när han ställde ut på Museet Kvarnen i Filipstad 2017. Foto: Kristina Green

Fjolligt eller inte - mjukt, ibland krusidulligt är mycket av råmaterialet som Tor Cederman arbetar med. Han inspireras av och använder gammalt textilt hantverk, utfört av generationer av kvinnor: virkat, sytt, broderat, stickat...

– Från början var det av nöden tvunget att kunna sticka strumpor och tröjor, för att klä sig och inte bli förkyld, för det kunde innebära döden. Mormor lärde sig sticka när hon var fem, för att bidra till hushållet.

Lyfter fram

Mormor växte upp på ett torp strax söder om Filipstad och hon fortsatte att sticka och virka genom livet - som så många andra kvinnor.

"Förspilld kvinnokraft" hette det föraktfullt ibland och på ett dystert sätt ligger det något i det:

– Det ligger ofta inpackat och i drivor på second hand-ställen till ingen nytta, säger Tor Cederman och konstaterar att han just därför vill plocka fram det.

Små bortglömda virkade dukar och grytlappar kommer fram i ljuset och får nytt liv i hans konst.

– Nu ska det bli party för dem!

Han färgar, fogar ihop och lyfter upp. Genom hans konstverk blir också handarbetet synliggjort och får tillbaka sitt värde.

Förvandlar

– Det som kommer upp på väggen får en annan dignitet, säger han. Jag vill ge det triviala en förvandling, så att vi ser det på ett nytt sätt, det är en del i min konstnärlighet, säger han.

Eller som han skriver i en text till utställningen:

"Jag vill slita fram allt ur garderoberna och byrålådorna! Förvandla avståndet mellan fult och fint till konst! Låta alla drömmar om ett bättre och vackrare liv få flyga fritt!"

Ett av flera verk i serien Granparad - skulpturer i blandteknik - som finns med i Fengersfors.
Ett av flera verk i serien Granparad - skulpturer i blandteknik - som finns med i Fengersfors. Foto: Privat

Han tycker själv att han rör sig i ett gränsland mellan konst och konsthantverk när han skapar. Också där handlar det om en balans mellan det vanliga, rentav triviala, och det komplexa i att med hjälp av konsten ge en berättelse.

Stort och luftigt

Utställningarna i Fengersfors öppnar utan vernissage, för coronariskens skull, men i övrigt är det öppet i sommar på vanligt vis.

– Det är stora och luftiga lokaler och man kan se till att alla kan hålla avstånden. Jag tror att det kommer att bli ett ett fantastiskt utflyktsmål i sommar när man ska ha hemester, säger Tor Cederman.

När hans utställning på Not Quite avslutas i höst, kommer den att flyttas vidare och även utökas, för att visas även på Rydals Museum i Marks kommun.

De textila verken står sig bra mot den ruffa industrimiljön på Not Quite.
De textila verken står sig bra mot den ruffa industrimiljön på Not Quite. Foto: Privat

Artikeltaggar

FengersforsFilipstadKarlstadKonstKonstnärKonstverkNöje/KulturNot QuiteTor CedermanUtställningarVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.